Stedendriehoek
Eigenaar wereldberoemd Apeldoorns pand failliet

APELDOORN - Certitudo Capital, de eigenaar van het veelbesproken en verpauperde voormalig kantoorpand van Centraal Beheer in Apeldoorn, is failliet. Het vastgoedbedrijf slaagde er sinds de aankoop in 2015 niet in het wereldberoemde gebouw in het centrum van de stad op te knappen. De jarenlange leegstand is veel Apeldoorners een doorn in het oog. Overlast en vernielingen zijn aan de orde van de dag.
Het faillissement is dinsdag uitgesproken door de rechtbank Oost-Brabant. Een dag ervoor gebeurde hetzelfde voor een dochteronderneming van het vastgoedbedrijf uit Den Bosch. Die vroeg eind augustus uitstel van betaling aan. Het lukte niet om een (her)financiering hiervoor te krijgen, wat beide ondernemingen de kop kost.
Sinds de verhuizing van Centraal Beheer tien jaar geleden staat het pand aan de Prins Willem-Alexanderlaan leeg. De zogenoemde Rots wordt wereldwijd geroemd om het unieke kubusontwerp van architect Herman Hertzberger. Het was in de jaren ’70 de eerste kantoortuin door de vele open ruimtes. Naast het pand zijn later kantoortorens aangebouwd.

650 woningen
Gesneuvelde ruiten en betonrot, er is weinig over van het wereldberoemde pand. Vernielingen zijn aan de orde van de dag. Intussen kwamen meerdere plannen voor het Hertzberger Park niet van de grond. Volgens de laatste tekeningen moesten er 650 woningen komen, maar Certitudo Capital kreeg dat ontwerp financieel niet rond.
“In de tijd dat we Hertzberger Park aankochten zag de vastgoedmarkt er heel anders uit. De bouwkosten zijn gestegen, er zijn onzekerheden rondom de regelgeving van huurwoningen en de impact van rentestijging is gigantisch”, zei een woordvoerder van Certitudo Capital eerder dit jaar. Op het faillissement geeft het vastgoedbedrijf nu geen reactie.
Vervolgstappen
Wat er nu met de panden gebeurt is onzeker. De gemeente Apeldoorn dwong afgelopen voorjaar een voorkeursrecht af. Dat betekent dat de gemeente Hertzberger Park bij verkoop als eerste krijgt aangeboden. Of dat nu zal gebeuren is nog onduidelijk.
"Het is nu aan Certitudo (en de curatoren) om te beoordelen hoe ze verder willen gaan met hun vastgoedportefeuille. Wij wachten dit af. Mocht Certitudo het Hertzbergerpark willen verkopen, dan komen we daarover met ze in gesprek, tenslotte heeft de gemeente een Wvg (Wet voorkeursrecht gemeenten, red.) op de locatie gelegd", laat de gemeente Apeldoorn in een reactie weten.
In een schriftelijke verklaring schrijft Certitudo Capital dat wordt bekeken welke vervolgstappen genomen kunnen worden ten aanzien van mogelijke voortzetting dan wel verkoop van haar vastgoedprojecten.
Het faillissement kan een belangrijk keerpunt zijn in de ontstane impasse. Het opknappen van het kubusgebouw bleek een lastige opgave. De Rots is een gemeentelijk monument, dus mag tot zekere hoogte niet worden ‘aangeraakt’. Ook blijkt het pand lastig te transformeren naar de normen en regelgeving van de huidige tijd. Door de kubussen is er bijvoorbeeld een gebrek aan daglicht in het middelste gedeelte.
Overlast en brand
Veel Apeldoorners zien het monument liever tegen de vlakte gaan ten gunste van woningbouw. Omwonenden ervaren overlast van jongeren en daklozen die het gebouw betreden. Ook stond het leegstaande kantoorgebouw meermaals in brand.

In de maanden mei en juni werden meer dan dertig overlastmeldingen gedaan, volgens de politie. Nadat Certitudo Capital geen actie ondernam, besloot de gemeente vorige week het pand dicht te timmeren. Omwonenden waren opgelucht maar ook sceptisch. Gevreesd werd dat daklozen en jongeren ‘toch wel een gaatje zouden vinden om binnen te komen’.
Op sociale media wordt geschreven dat de overlast nog niet voorbij is: “Ondanks dat de gemeente ingrijpt is het er nog steeds een komen en gaan van ongure personen. Vanmorgen weer zo’n achterlijke die om half zeven daar de boel weer afbrak”, schrijft Jessica Versloot Stomp dinsdagavond.
Ondanks een grote behoefte aan woningen, zei wethouder Peter Messerschmidt afgelopen voorjaar niet per se te willen vasthouden aan woningbouw op de voormalige plak van Centraal Beheer: “In de gemeenteraad werd gesuggereerd breder te kijken dan alleen het realiseren van woningbouw. Ik vind dat een prima suggestie als dat een betere benutting zou zijn van het Hertzberger Park”.