Rijk van Nijmegen

Kinderen bij herdenking Waalcrossing: 'Lief, want wij leven nu in vrijheid'

Joaquin, Aram en Isabel bij de herdenking
Joaquin, Aram en Isabel bij de herdenking © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Nijmegen staat deze woensdag stil bij de Waaloversteek. Amerikaanse soldaten staken 79 jaar geleden in bootjes de Waal over om vanaf de noordkant de Waalbrug en de spoorbrug te bevrijden. Daarbij kwamen 48 Amerikaanse soldaten om het leven.
Op de plaats waar deze historische overtocht was, ligt nu de brug die naar die gebeurtenis is vernoemd: De Oversteek. Aan de voet van de brug, bij het monument, vond vandaag een herdenking plaats. Daarbij onder meer de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls en Amerikaanse militairen van de 82nd Airborne Division, het detachement dat toen ook de heroïsche overtocht deed.

School verzorgt monument

Sinds jaar en dag heeft de school die naar de gebeurtenis is vernoemd het monument geadopteerd. Leerlingen van basisschool De Oversteek waren dus vandaag ook bij de herdenking. Burgemeester Bruls vindt dat belangrijk: "Het mooie is dat ook vertegenwoordigers van de 82nd naar die school toegaan. Die hebben een heel lesprogramma, ook vandaag. Zo wordt elk jaar een nieuwe klas ingewijd in wat hier is gebeurd. Wat nu allemaal zo mooi en vredig lijkt, was 79 jaar geleden een oord van verschrikking. Maar het heeft wel mogelijk gemaakt dat wij hier nu in vrede vrijheid kunnen leven."

Heel lief

Joaquin, Aram(9) en Isabel (10) vertellen waar ze aan denken als ze bij de herdenking zijn: "Aan vroeger, hoe de soldaten hebben gevochten voor ons. Dat ze gevochten hebben voor de vrijheid van Nijmegen." Ze kunnen zich niet voorstellen dat ze zoals de militairen in bootjes naar de overkant zouden varen: "Dat kan ik niet voorstellen. Het is wel heel lief, want wij leven nu in vrijheid."
Kinderen bij herdenking Waalcrossing
De kinderen hebben geleerd wat er toen is gebeurd: "Hoe ze allemaal overstaken. Ze gingen met hun wapens peddelen", en dat dat was niet makkelijk, weten ze: "Peddels hebben zulke grote uiteinden en geweren kleine." Het raakt ze ook: "Soms een beetje een verdrietig gevoel door vroeger natuurlijk. Maar ook wel blij dat we hier zijn gekomen, speciaal daarvoor."

Levendige band

De waaloversteek heeft volgens de burgemeester een band voor het leven opgeleverd tussen Nijmegen en militairen van de 82nd: "Sterker nog, generaal Gavin, de commandant van toen, is ereburger van onze stad. En die heeft nadat hij terugging naar de VS ervoor gezorgd dat de stad Albany hulpgoederen is gaan zenden naar Nijmegen dat compleet was verwoest. Dus dat heeft een levenslange band met de 82nd opgeleverd. Zij komen ook regelmatig naar de stad. Niet alleen op de herdenking van vandaag."