Stedendriehoek

Deze huisarts wil meer aandacht voor de ouderenzorg

Huisarts Klijn Velderman pleit voor betere ouderenzorg
Huisarts Klijn Velderman pleit voor betere ouderenzorg © ANP
ARNHEM - Het kabinet presenteerde afgelopen week de plannen voor het aankomende jaar. Daar kwam onder meer uit naar voren dat de zorg steeds duurder wordt en personeelstekort nog op veel plekken een probleem is. Huisarts Jeanette Klijn Velderman uit Brummen heeft wel een idee hoe die zorg verbeterd kan worden, met name voor de ouderen.
"We moeten echt beter voor onze ouderen zorgen", benadrukt Velderman. "Onze ouderen hebben zo hard gewerkt om ons land op te bouwen en krijgen nu eigenlijk niet de zorg die ze verdienen." De huisarts noemt te weinig zorg, te lang thuis wonen en eenzaamheid als grote problemen onder ouderen.

Eenzaamheid groot probleem

De afgelopen tien jaar kwam ze vaak bij ouderen thuis. Daar merkte ze hoe blij sommigen werden van die bezoekjes. "Vroeger werden er vaak nog sociale visites gedaan, maar nu is daar helemaal geen tijd meer voor", vertelt de huisarts. Er zijn daarom zelfs ouderen waarvoor het niet meer hoeft, "Ze vragen dan of ik geen pilletje voor ze heb, dat is zo triest om te moeten horen."
Niet alleen in de zorg, maar ook in de maatschappij hebben veranderingen geleid tot problemen in de zorg. "Vroeger kon je als familie wat meer voor elkaar zorgen. Nu moet de hele familie aan het werk om voor die familie te zorgen en dan blijkt soms dat er nog te weinig geld over is", aldus Velderman.
Ook wonen ouderen volgens de huisarts te lang thuis. "Vroeger gingen ze op tijd een keer naar een verzorgingshuis en daar was dan ook genoeg personeel om die zorg op te vangen." Dat personeel is er nu vaak te weinig en wisselt veel waardoor mensen geen continuïteit meer om zich heen hebben.

Geen grote kostenpost

Het verbeteren van de ouderenzorg hoeft niet gelijk een enorme kostenpost te zijn. "Ik denk dat je heel veel geld kan verschuiven zonder dat er echt meer geld nodig is", stelt Velderman. Als voorbeeld noemt ze het aanstellen van minder managers. "Leg de basis weer neer bij de mensen die de zorg uitvoeren, die kunnen best veel dingen regelen."
Al jarenlang is de trend zichtbaar dat we steeds ouder worden. Maar de kwalen die bij een oudere leeftijd komen kijken, worden daarmee nog niet gelijk uitgesteld. "We worden wel ouder, maar we worden niet heel veel gelukkiger ouder", zegt Velderman hierover. "We zitten daarmee echt in een overgangsfase. Het zou fijn zijn als we niet alleen ouder worden, maar ook langer gezond blijven."