Stedendriehoek / Achterhoek

Deze school is vernielers verkeersdrempels spuugzat

Juf Sanne Poelder toont een foto van een drempel in de sloot.
Juf Sanne Poelder toont een foto van een drempel in de sloot. © Omroep Gelderland
LEUVENHEIM - De kinderen van basisschool de Rietgors in Leuvenheim voeren donderdag actie. Door een afsluiting van de provinciale weg door het dorp rijdt er nu ineens veel sluipverkeer langs de school. En dat moet afgelopen zijn, vinden de kinderen.
Sinds begin juli is de N348 van Zutphen naar Dieren afgesloten voor onderhoud en wegaanpassingen. Daardoor komen automobilisten in de knoop. Een aantal daarvan sluipt door het dorp Leuvenheim. Toevallig loopt die sluiproute langs de school. Gevaarlijke situaties zijn het gevolg. Ouders, kinderen en de school maken zich grote zorgen hierover. Het sluipverkeer rijdt met forse snelheid door de straat.

Alle vingers de lucht in

Als juf Sanne 's ochtends in de klas vraagt, wie er wel eens bijna aangereden is, op weg naar school, gaan alle vingers de lucht in.
Een jongetje vertelt: "Een auto kwam hier keihard uit de bocht en die ging keihard optrekken en toen ging die heel hard langs de weg heen. En toen moest ik helemaal naar de zijkant afwijken. Nou dat was niet leuk."
Een meisje vertelt wat zij meemaakte: "Het is gewoon heel gevaarlijk en zo. Er kwam twee keer bijna een auto tegen mijn moeder aan, omdat ze zo door de bocht heen kwamen scheuren." Een klasgenoot beschrijft nog plastischer wat er gebeurt als hij 's ochtends naar school fietst: "Dan moet ik altijd helemaal aan de zijkant, omdat die mongolen, hup die gaan gewoon."

Verkeersdrempels worden vernield

Natuurlijk is geprobeerd de snelheid uit het sluipverkeer te krijgen. Maar die verdwijnen telkens weer, vertelt juf Sanne Poelder: "Deze drempels worden in de nacht weggehaald, door, ik weet niet wie, maar die worden weggehaald."
"Die zitten met bouten in de weg echt geschroefd en die moeten met een slijptol weggehaald worden. Dat doen mensen. En wij slepen ze weer uit de sloot 's ochtends en leggen ze weer terug op de weg. Dat vind ik van de zotte, want het gaat om de veiligheid van de kinderen."
"In het begin repareerde de aannemer ze nog, maar daar is hij op gegeven moment mee opgehouden, want dat werd zoveel werk dat de echte werkzaamheden aan de provinciale weg teveel vertraging opliepen. "

Minder hard rijden

De school is het nu zat en eist maatregelen. Om te beginnen gaan de schoolkinderen de automobilisten die langs hun school rijden aanspreken en vragen minder hard te rijden. Dit alles onder toeziend oog van de wijkagent. De wegwerkzaamheden duren naar verwachting nog tot 6 oktober.