Achterhoek

Bijzondere gebeurtenis leidt tot moestuin voor de buurt

DOETINCHEM - Wie de Doetinchemse Jessica van Oostveen bezig ziet in de gemeenschappelijke moestuin in de wijk Overstegen, kan bijna niet vermoeden welke bijzondere gebeurtenis er vooraf ging aan de totstandkoming van de moestuin. "Op een nacht werd ik wakker, ik word nooit wakker, maar ik kon slecht ademhalen. Toen ik naar buiten keek, zag ik dat de flat tegenover mij in brand stond." Jessica bedenkt zich geen moment en rent in haar badjas naar de overkant. Ze schreeuwt en bonst op de deuren. Zo redde ze een alleenstaande moeder met haar vier kinderen.
De dag na de brand ziet haar leven er heel anders uit. Jessica - die al jaren kampt met depressies- voelt een 'deken van liefde en respect' over haar neerdalen. Ze voelt dat ze dit wil doorzetten, ze wil iets voor anderen betekenen en ze wil de mensen verbinden. Ze bedenkt allerlei mooie acties. Zo regelt ze paaseitjes die ze bezorgt bij alle flats. Ze organiseert een picknick, belt aan bij 348 flats of de bewoners mee willen doen en koekjes willen bakken uit hun eigen cultuur en met kerst brengt ze een kaarsje van deur tot deur.

Van braakliggend terrein tot moestuin

Toch wil Jessica nog meer. Ze ziet dat veel mensen in de buurt gebruik moeten maken van de Voedselbank. Dat moet anders, besluit Jessica. "Ik zag kinderen die zonder ontbijt naar school toe gaan." Ze laat haar oog vallen op een stukje braakliggend terrein in de buurt. Na wat rond bellen - want van wie is het stukje grond eigenlijk? - blijkt de gemeente eigenaar te zijn. Jessica is inmiddels een bekende bij de gemeente, en het is dan ook snel geregeld. Via de supermarkt in de buurt krijgt ze zaden, een buurvrouw doneert een tuinhuis en ook een picknicktafel en gieters ontvangen ze uit de wijk. Ze vraagt subsidie aan bij het Noabers Fonds, en zo wil het dat de moestuin sinds juni 2022 in gebruik is.

'Neem wat je nodig hebt, en laat de rest voor een ander'

Inmiddels is er een groepje dat regelmatig bij elkaar komt in de moestuin. Niet alleen om te tuinieren. "Vaak neemt de één wat te drinken mee, de ander borrelnootjes en dan bespreken we de dag." De moestuin ligt aan het fietspad, en hoewel de fietsers eerst wat vreemd opkijken, stoppen ze tegenwoordig wel voor een praatje. Mensen die het nodig hebben kunnen groenten uit de tuin halen. "Neem wat je nodig hebt, en laat de rest voor een ander", is het motto van Jessica.
In het Tv-programma "Angelique gaat buurtmaken", bezoekt Angelique de gemeenschappelijke moestuin in de wijk Overstegen in Doetinchem. Kijk hier naar de uitzending:
Angelique gaat buurtmaken! - Doetinchem

Hoe staat het met de leefbaarheid in wijk, dorp en stad? In het nieuwe programma Angelique gaat buurtmaken! bezoekt Angelique Krüger bewonersinitiatieven die bijdragen aan een fijnere woonomgeving.

Wekelijks speelt Angelique met twee buurtbewoners daarnaast de buurtborrelquiz. Want hoe goed ken jij je buurman of -vrouw? Hoe meer vragen goed, hoe voller de borrelplank.

Ook belangrijk voor de leefbaarheid: voorzieningen! Is er in jouw dorp of wijk openbaar vervoer, een pinautomaat of een sportvoorziening? Angelique checkt hoe het ervoor staat. Kijk iedere zondag om 17.15 uur naar een nieuwe aflevering van Angelique gaat buurtmaken! op TV Gelderland.