Arnhem en omstreken

Arnhemmer naar huis na twee maanden 'onterecht' in Spaanse cel

De buitenkant van de Spaanse gevangenis waar de man zat.
De buitenkant van de Spaanse gevangenis waar de man zat. © Jessica Badloe
ARNHEM - De Arnhemmer die al bijna twee maanden onterecht vast zou zitten in Spanje, komt dinsdagmiddag terug naar Nederland. Dat meldt Muslim Rights Watch. "Heel mooi nieuws", vindt de zwager van de man. Zijn advocate Samira Sabir wil het eerst zien om het te geloven. "Als het zo is, dan zijn we God daar dankbaar voor. Niet de Nederlandse staat."
Want dat de man terugkomt, is ondanks de Nederlandse staat die niet voor hem is opgekomen, stelt Sabir. Het nieuws van zijn terugkeer komt een dag voor de rechtszaak die zij namens haar cliënt tegen de Staat had aangespannen om die daartoe te dwingen. "Ongelooflijk dat dit nodig is", sprak zij eerder op de dag toen het nieuws over zijn vrijlating nog niet bekend was. "We hebben echt willen voorkomen dat we zo tegenover de Staat zouden komen te staan."

De man was onderweg naar Marokko voor vakantie. Op zijn doorreis door Spanje werd hij aangehouden en in een cel gegooid. De man zou gesignaleerd hebben gestaan. Door wie die signalering is geplaatst en waarom, daar doet Spanje geen uitspraak over. Het zou erom gaan dat de man lid is geweest van een jihadistische groep in Arnhem. Maar door de Nederlandse politie of het OM wordt hij in elk geval niet gezocht en is hij niet op een opsporingslijst geplaatst. Of dit vanuit een ander land wel is gebeurd, is niet bekend.

Omdat over al deze zaken geen duidelijkheid bestaat, bevond de man zich 'in een uitzichtloze positie waarbij zijn vrijheid is ontnomen', zag de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch. Hij stelde samen met de burgemeester van Tilburg - de man waarover het gaat woont inmiddels in Tilburg - een brief op aan het Spaanse OM, waarin zij vroegen om onmiddellijke vrijlating en terugkeer naar Nederland. Die brief kwam er niet van de nationale overheid.

Toch gaat de zaak woensdagochtend in de Haagse rechtbank door, kondigt Sabir aan. Alle andere eisen blijven volgens haar gewoon staan. "Spanje heeft nog steeds onjuiste gegevens over hem. We vechten voor zijn rectificatie."
Natuurlijk is er nu opluchting, maar de afgelopen maanden zijn wel een heel zure tijd geweest voor haar cliënt en zijn familie, weet Sabir. Als alles goed gaat, zal de man nu zelf bij de rechtszaak aanwezig zijn, kondigt de advocate aan.

'Lange onterechte detentie'

Daarin wil zij nog steeds dat de Staat erkent dat zij zich niet heeft ingespannen om ervoor te zorgen dat een van de onderdanen veilig is en zijn mensenrechten niet worden geschonden, legt Sabir uit. "Het gaat hier om een lange onterechte detentie, zonder kans op een eerlijk proces." Ook wil zij dat de juiste informatie met Spanje wordt gedeeld. "Namelijk dat hij geen strafblad heeft en dat er ook geen enkele verdenking tegen hem is."
De afgelopen twee maanden is het leven van de man en dat van zijn familie compleet omgedraaid, ziet de zwager van de man. "Dat hij terugkomt is natuurlijk heel goed voor hem en zijn vrouw, mijn zusje. Maar hij is vrijgelaten door Spanje. Niet vanwege de inzet van Nederland", benadrukt ook hij.

'Zijn vrouw zal gerustgesteld zijn'

Als alles goed gaat, landt zijn zwager begin van de avond op Schiphol. "Dan ga ik hem met zijn zusje ophalen. Ik heb haar nog niet kunnen spreken, maar weet zeker dat zij enorm gerustgesteld is."
De komende tijd zal de man eerst wat rust moeten nemen, weet de zwager. "Dan gaat het proces beginnen om zijn naam te zuiveren."

'Gaat alle perken te buiten'

Sabir kan eigenlijk niet geloven dat Nederland haar cliënt zo in de steek heeft gelaten. "De weigering om zich voor hem in te spannen, gaat echt alle perken te buiten. We hebben daar enorm voor geduwd en getrokken. Het is te bizar voor woorden."
Het beeld dat haar cliënt heeft van zijn eigen overheid, is erg beschadigd, weet Sabir. "Dat maakt hem onzeker."

Toestroom van moslims verwacht

Sabir verwacht morgen een grote toestroom van moslims naar de rechtbank. "Ik merk dat er onder hen veel herkenning is in deze zaak."
De advocate hoopt dat de Staat haar tekortkomingen gaat erkennen. "Ook wil ik toezeggingen dat ze hem bij gaan staan na terugkomst. En dat de overheid beterschap belooft bij toekomstige zaken."