Arnhem en omstreken

Er komt warm nazomerweer aan

Mooi nazomerweer nadert
Mooi nazomerweer nadert © Arie Kievit
ARNHEM - Het wordt vanaf zondag weer een aantal dagen fraai nazomerweer. Dat zegt meteoroloog Rico Schröder van Weerplaza. "Na het weekend zitten we op 22 tot 24 graden. Het houdt niet op deze september."
"We krijgen te maken met een hogedrukgebied. De neerslagkansen nemen drastisch af. De zon gaat vaker schijnen en de temperatuur gaat gewoon weer omhoog", aldus Schröder.

Morgen kletsnatte dag

Maar zover is het nog niet. "Vandaag wordt een prachtige dag met 21, 22 graden en het blijft droog. Pas vanavond komt de bewolking terug." Donderdag wordt het weer een stuk slechter. "In de ochtend is het in het oosten nog droog bij 20 à 21 graden. In het westen begint het dan al snel te regenen en komt de temperatuur op 18 graden uit. En dat blijft de hele dag zo. Het kan geruime tijd regenen, pas morgenavond wordt het vanuit het westen uit droog", voorziet Schröder.
"De dagen erna wordt het geleidelijk aan beter. Vrijdag en zaterdag is er een mix van zon en wolkenvelden en zijn er verspreid over de regio buien. Vrijdag is onweer mogelijk. De temperatuur komt op beide dagen op een graad of 18 uit."

In de zomer eerder code geel

Maandag waren er felle windstoten en werd er eind van de ochtend code geel afgekondigd. "Eind van de middag kwamen de buien boven Gelderland. Dat hebben we zeven uur van tevoren voorspeld. Het viel vrij goed binnen de verwachting, de buien waren er alleen een uur, anderhalf uur eerder. Korte maar felle buien met windstoten."
Johnny Willemsen, eveneens meteoroloog, legt uit dat er in de zomer andere regels gelden voor code geel dan in de winter. "In de winter is het bij een windkracht van boven de 90 kilometer per uur. In de zomer is het vanaf 75 kilometer per uur. De bomen zijn dan in het blad. Takken kunnen makkelijk afbreken, daar kun je last van krijgen", legt hij uit.