Rijk van Nijmegen

Nieuwe prikronde tegen corona: dit moet je erover weten

Man krijgt een prik
Man krijgt een prik © ANP
NIJMEGEN - Hij kan vanaf nu op de mat vallen. De uitnodiging om een herhaalprik tegen corona te halen. Over twee weken start de nieuwe prikronde. Die richt zich op 60-plussers en mensen uit de zorg.
"Het is er nog steeds. Het is een tijd echt weggeweest. Maar wat je wel ziet, is dat het aan het terugkomen is", dat zegt Alma Tostmann, epidemioloog aan de Radboudumc in Nijmegen over corona.
Ze is daarom een voorstander van de nieuwe prikronde: "Ik vind het belangrijk dat mensen zich echt wel realiseren dat die bescherming tegen ernstige ziektes na verloop van tijd gewoon afneemt. En dat ook de huidige varianten mensen nog wel erg ziek kunnen maken. De prikken die nu worden aangeboden zijn ook aangepast op de meest recente variant."
Tostmann voegt er wel aan toe dat er weer meer besmettingen zijn, maar dat de aantallen nog steeds heel laag zijn: "Niet te vergelijken met eerdere golven."

Wie krijgt een oproep?

Mensen die 60 jaar of ouder zijn, kunnen vanaf deze dinsdag een brief op de mat verwachten met daarin een uitnodiging een herhaalprik tegen corona te halen. Volgens Tostmann is speciaal voor deze groep gekozen: "De groep boven de 60 is de groep mensen met de meeste kans op ernstige ziekte door covid. Dus dat is de groep die nu actief wordt uitgenodigd. Ze beginnen echt met de mensen met het hoogste risico en dat zijn mensen met een hogere leeftijd."
Daarnaast krijgen ook mensen in de zorg een prik aangeboden: "Dat is vooral omdat je door een coronavaccin toch iets minder besmettelijk bent om de infectie over te geven aan kwetsbare patiënten", legt Tostmann uit.

Geen brief en toch een prik?

Naast de 60-plussers en mensen uit de zorg, mogen ook anderen een afspraak maken: "Mensen met bepaalde ziektes, hartziektes, longziektes, die bijvoorbeeld ook elk jaar een griepprik krijgen, die mogen ook een prik halen, maar die moeten zelf een afspraak maken."
Daarnaast mogen ook mensen die dat echt willen, een afspraak maken, vertelt Tostmann: "Mensen die niet in de doelgroepen vallen, maar toch graag een prik willen, omdat ze toch een kwetsbaar familielid hebben, of zelf toch graag extra beschermd willen zijn, die kunnen ook een afspraak maken."

Waarom nu?

Met de nieuwe vaccinatieronde wil men het virus voor zijn, vertelt Tostmann: "We hebben vanaf afgelopen voorjaar eigenlijk heel weinig coronavirus gehad. Maar sinds vorige maand zien we het in de rioolwatermetingen weer toenemen. Ook in de ziekenhuizen is er al een paar weken een toename van het aantal patiënten."
Volgens haar leert de ervaring dat het virus nu zal gaan opleven: "Dat gaat ook zo met andere virussen. Zodra het herfst wordt of winter dan zal dat virus alleen maar meer rondgaan. Dus de prik is dan echt gepland voordat zo'n golf weer komt."

Elk jaar opnieuw?

De verwachting van Tostmann is dat het virus voortaan elk jaar een opleving zal kennen in de herfst en de winter: "En mensen met een bepaalde leeftijd of bepaalde ziektes, die lopen een hogere kans om daar erg ziek van te worden en in het ziekenhuis te belanden. Op dit moment is het nog steeds een virus dat erger is dan de echte griep, dan influenza. Maar het gaat wel uiteindelijk hetzelfde patroon krijgen."

Waar maak ik een afspraak?

Een afspraak kun je online maken met je DigidD via de site planjeprik.nl. Voor wie wil bellen, kan tijdens kantooruren terecht op 0800-7070.
Als je geen brief hebt ontvangen, maar wel tot de doelgroep behoort, kun je overigens pas vanaf 2 oktober op de site een afspraak inplannen.