Arnhem en omstreken

Berends onder vuur: Gelderse politiek wil onderste steen boven

Extra vergadering Gelderse Staten na meldingen over werksfeer.
Extra vergadering Gelderse Staten na meldingen over werksfeer. © ANP
ARNHEM - De provinciale politiek eist voor vrijdagmiddag alle informatie rond sociale onveiligheid op de werkvloer van de provincie Gelderland. Het gaat onder meer om een feitenrelaas, een tijdlijn, besluiten van het college, stukken van de ondernemingsraad en onderzoeken onder medewerkers.
Maandagavond kwamen de fractievoorzitters van de politieke partijen in Gelderland bijeen voor een ingelaste vergadering over beschuldigingen aan het adres van de commissaris van de Koning John Berends. In De Gelderlander wordt Berends beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag: woede-uitbarstingen en schelden tegen ambtenaren worden hem verweten.

Berends wil onafhankelijk onderzoek

De commissaris bood maandagavond excuses aan als medewerkers zich onveilig hebben gevoeld, maar gaf daarbij aan zich niet te herkennen in het beeld dat wordt geschetst.
Berends wil een onafhankelijk onderzoek naar de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag aan zijn adres. Ook wil hij feiten hebben van de aantijgingen. "Wat is er werkelijk aan de hand? Ik sta volledig open voor ieder gesprek, ik sta daar honderd procent voor."
Kijk hier hoe hij zijn verontschuldingen aanbiedt:
John Berends biedt excuses aan

Politiek: eerst zorgvuldigheid

De politieke partijen stemden tijdens de ingelaste vergadering niet meteen in met een onderzoek. Ze willen eerst de informatie hebben. Volgende week wordt erover doorgesproken en wordt ook duidelijk of en wat voor onderzoek er komt.
Veel partijen willen eerst zorgvuldigheid en alle feiten hebben voordat er conclusies kunnen worden getrokken. Partijen zijn wel kritisch over het feit dat medewerkers blijkbaar ‘als laatste strohalm’ naar de pers zijn gestapt en vragen zich af waarom de interne organisatie niet in staat is gebleken om medewerkers zich veilig te laten voelen.