Arnhem en omstreken
'Pablo Ice-cobar en dr. Tattoo' verdacht van omvangrijke drugsproductie

ARNHEM - Zeven verdachten uit voornamelijk Zuid-Amerika en Mexico stonden maandag terecht voor een omvangrijke crystal meth productie, onder meer in het Gelderse Arnhem en Achter-Drempt. Zij gaven zichzelf Hollywoodachtige bijnamen als Pablo Ice-cobar en dr. Tattoo. Het OM verdenkt hen van de productie van de drugs, voorbereidingshandelingen daarvoor, deelname aan een criminele organisatie, witwassen en het uitvoeren van drugs.
De crystal meth-labs die eerder in Arnhem en Achter-Drempt werden opgerold, zijn een van de grootste in Nederland. De 'drugskoks' die daar werden aangetroffen, werden al eerder veroordeeld voor gevangenisstraffen tussen de drie en vijf jaar. Nu blijkt achter deze zaken dus dezelfde organisatie te zitten, zo denkt het OM. Daarnaast worden deze verdachten verantwoordelijk gehouden voor labs in Moerdijk, Willemsoord en Hauwert.
Internationaal gezelschap
Aanwezig in de rechtbank in Den Bosch zijn naast de zeven advocaten, twee Mexicaanse verdachten, een Colombiaan, een man uit Ecuador en een vrouw uit Nederland met een grote tatoeage in haar nek. Haar man, met ook een Nederlands klinkende naam, zou spoorloos verdwenen zijn. Hij zou zichzelf in chats 'dr. Tattoo' noemen. Nog een vrouwelijke verdachte is niet aanwezig omdat zij in het ziekenhuis zou liggen.
Een van de Mexicaanse verdachten wordt gekoppeld aan een beveiligd chataccount met de naam Pablo Ice-cobar. Die verwijst natuurlijk naar de beroemde drugsbaron Pablo Escobar. Ice is een ander woord voor crystal meth. Pablo Ice-cobar en dr. Tattoo hebben veelvuldig contact gehad over de bevoorrading van de labs, de productie, controle en het vervoeren van drugs en de overdacht van geld, blijkt uit chatverkeer dat de rechter voorleest.
De rechter somt verder wat feiten op over het gevaar van crystal meth. Zo zou de dopamine die bij gebruik vrijkomt 3,5 keer zo hoog zijn dan bij cocaïne. "Het leidt tot een verlies van tijdsbesef en de behoefte om te eten of slapen. Veel afgekickte gebruikers vallen weer terug in het gebruik."
40 miljoen euro straatwaarde
De straatwaarde van een gram crystal meth zou de afgelopen jaren zijn afgenomen, maar nog altijd op 69 euro liggen. Terwijl de productie van een kilogram 7.500 euro zou kosten. Dat is veel goedkoper dan de 28.000 euro productiekosten voor een kilogram cocaïne, voegt een van de advocaten toe. Alleen al in het drugslab in Arnhem werd ruim 600 kilogram crystal meth gevonden toen dat werd opgerold. Ruim 40 miljoen euro aan straatwaarde dus.
De vragen van de rechters richten zich met name op 'Pablo Ice-cobar'. Hij lijkt te worden gezien als de vermeende leider van de groep. Veel komen de rechters daarbij niet van hem te weten. Op alle vragen antwoordt hij steevast op vrij donkere duidelijke toon in het Spaans met 'ik zwijg'. Die zin werd eenmaal wat langer toen hij zei: ""Ik ben onschuldig en zal altijd zeggen dat ik niet ga verklaren", nadat de rechter hem erop wees dat zwijgen iets anders is dan onschuld bepleiten.
De Colombiaanse man wordt vooral als chauffeur gezien. Daarbij zou hij onder meer een keer tegen een tas met 60.000 euro zijn aangelopen, waarvan hij zegt niet meer te weten wat hij ermee deed. De rechter vindt dat ongeloofwaardig.
15 maanden cel geëist
De Nederlandse vrouw wordt alleen verdacht van witwassen. Omdat haar zaak dusdanig verschilt van die van de andere verdachten wordt deze apart behandeld en volgt direct de strafeis. De officier van justitie (OvJ) wil graag 15 maanden gevangenisstraf waarvan vijf voorwaardelijk voor haar zien. Er zou een verschil zitten van ruim twee ton tussen wat zij en haar man 'dr. Tattoo' contant uitgaven en wat er legaal contant binnenkwam.
De vrouw erkent terwijl ze in tranen uitbarst er 'heel erg van geschrokken te zijn' dat dit allemaal ook over haar man gaat. "We zijn uit elkaar. Alles is ons afgenomen", stelt ze. "Ik zit hier nu in een rechtszaal met allemaal mensen die ik niet ken, terwijl er allerlei verwijten worden gemaakt."
'Groot pak boter op haar hoofd'
Maar dat zij niet geweten heeft van de praktijken van haar man, vindt de OvJ ongeloofwaardig. "Zij heeft een groot pak boter op haar hoofd."
Dinsdag gaat de zaak verder. Mogelijk volgt dan ook de strafeis tegen de overige zes verdachten.