Arnhem en omstreken

Berends zegt sorry, maar herkent zich niet in beschuldigingen

Commissaris van de Koning John Berends.
Commissaris van de Koning John Berends. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Commissaris van de Koning John Berends biedt excuses aan als medewerkers van de provincie Gelderland zich onveilig hebben gevoeld, maar hij herkent de beelden niet.
Dat zei hij maandagavond tijdens een extra vergadering met de fractievoorzitters van de politieke partijen in Gelderland.
"Ik kan mensen stevig toespreken, maar altijd op de bal en niet op de man. Als een aantal ambtenaren dat anders ervaren hebben, is dat nooit de bedoeling is geweest, en bied ik mijn excuses aan", zegt Berends in een verklaring.
Maar zo gaat Berends verder: "Ik herken mij niet in de beelden." De spoedvergadering was belegd vanwege de recente berichtgeving over meldingen van sociale onveiligheid op de werkvloer van provincie Gelderland.
De Gelderlander meldde vrijdag dat de commissaris en een aantal van zijn naaste medewerkers zich schuldig zouden maken aan grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.
Het zou hierbij gaan om verbaal grensoverschrijdend gedrag, zoals schreeuwpartijen, roddelen en intimidatie. Daarnaast zou er sprake zijn van lichamelijk grensoverschrijdend gedrag en pestgedrag.
Berends spreekt dat maandagavond tegen. "Er wordt gesuggereerd dat negen leden van het kabinet (het team rondom Berends, red.) last hebben van grensoverschrijdend gedrag door mij. Dat is onjuist: twee mensen hebben daar last van gehad, maar dat is door medewerkers buiten het kabinet."
Ook wil hij feiten hebben van de aantijgingen. "Wat is er werkelijk aan de hand? Ik sta volledig open voor ieder gesprek, ik sta daar honderd procent voor."