Gelderse Vallei

Kousenband en Chinese komkommers van Gelderse koude grond

Bezoekers kijken hun ogen uit bij de rondleiding door de kassen.
Bezoekers kijken hun ogen uit bij de rondleiding door de kassen.
WAGENINGEN - Kousenband, madame Jeanette pepers en Thaise basilicum: het klinkt als een opsomming uit de groenteafdeling van de toko. Maar onderzoeker Martina Huber van de Wageningen University (WUR) wist deze semi-tropische gewassen op te kweken op de Wageningse koude grond. Ze was blij verrast door de opbrengst. "Met de steeds warmere zomers waar we hier mee te maken krijgen, was ik benieuwd of het mogelijk zou zijn om ook dit soort gewassen te telen. Maar dat ik al begin augustus Chinese komkommers en zoveel pittige pepers zou kunnen oogsten, had ik echt niet verwacht."
Er staat wel een tunneltje op die grond. Een geboogd frame waar plastic overheen gespannen is om de gewassen te beschermen. Maar dat is dan ook alles. "Het is gelukt omdat we het gewoon geprobeerd hebben, het plastic zorgt voor een microklimaat dat het vochtiger en warmen houdt", aldus plantwetenschapper Martina Huber.
Oogstfestival in Wageningen
Het idee was om te kijken wat er in Nederland zou kunnen groeien naast de bestaande gewassen zoals maïs of aardappels die nu vooral worden geteeld. "Mijn hoofdmotivatie was toch uit milieuoverwegingen. Want je kunt nu ook kousenband kopen in de toko, maar dat wordt allemaal geïmporteerd en dat is natuurlijk niet milieuvriendelijk."

Markt voor

Huber was verrast toen ze in haar onderzoek ontdekte dat er door mensen met een migratieachtergrond al van alles geteeld wordt in achtertuintjes, volkstuintjes en in kleine kassen bij huis. En dus wil ze haar onderzoek verder uitwerken en ook kennis uitwisselen met bijvoorbeeld Surinamers hier in Nederland. "Ik wil het echt samen met deze mensen gaan doen. En het is ook zeker niet de bedoeling om de boeren in Suriname uit de markt te prijzen door het hier te gaan verbouwen. Dat zou ook niet werken, want in de winter doen deze gewassen het hier niet. Maar misschien wel in de zomer. En misschien kunnen we door samen met mensen die er hier in Nederland ervaring mee hebben, soorten ontwikkelen die het nog beter doen op Nederlandse bodem. Ik denk dat daar zeker een markt voor is."
Maar nu is het eerst tijd om deze oogst te vieren. Tijdens het oogstfestival kon er ook van al dat lekkers worden geproefd. "Het is echt heerlijk, en dat allemaal uit de Wageningse grond", vertelt Isabella Sanders terwijl ze een hap neemt. Huber: "We willen ook aan de Nederlanders laten zien wat er nog meer voor gewassen zijn, wat de verschillende culturele achtergronden zijn en welke meerwaarde dat kan hebben in de keuken."