Rijk van Nijmegen / Rivierengebied

Eigenaren oldtimers, autobussen en campers gaan belasting betalen

Foto ter illustratie: enkele VW-oldtimers op een rijtje
Foto ter illustratie: enkele VW-oldtimers op een rijtje © RTV Nunspeet | Ilona van Middendorp
NIJMEGEN - Prinsjesdag lijkt een ver-van-mijn-bedshow, maar gaat ook over de vierwieler die bij jou op de oprit staat. Dit jaar zet het kabinet het mes in belastingregelingen voor eigenaren van oldtimers, autobussen en campers. Voorzitter van de oldtimerclub in Culemborg: "Je moet oppassen voor krokodillentranen"
De zogeheten 'oldtimervrijstelling' - die inhoudt dat oldtimers zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting - wordt in 2028 verscherpt. Het kabinet wil dat die vrijstelling alleen geldt voor voertuigen die vóór 1988 zijn gebouwd.
Auto's van na dat jaar komen niet meer in aanmerking voor het label oldtimer én hebben geen recht meer op de oldtimervrijstelling. De regeling geldt specifiek voor oldtimers die op LPG (vloeibaar petroleumgas) of aardgas rijden. Dat valt te lezen in de miljoenennota dat het kabinet op Prinsjesdag heeft gepresenteerd. Nu zijn alle oldtimers van 40 jaar of ouder nog vrijgesteld.

Krokodillentranen

John van der Meer (60), voorzitter van de Historische Automobiel Club Cuylenborgh (HACC), begrijpt die regel wel. "Toen de HACC in 1989 werd opgericht, was een auto van 25 jaar oud al een oldtimer", weet Van der Meer. "Destijds was het een prestatie als je auto zo oud werd en nog niet geheel doorgeroest was", lacht de voorzitter.
"Tegenwoordig gaan auto's veel langer mee én worden er bovendien veel meer geproduceerd. Dan zou de Toyota Prius uit 2000 nu al bijna een oldtimer zijn." Logisch dus dat die grens steeds wat wordt opgeschoven, volgens de in Culemborg getogen autoliefhebber. Als je al die auto's op korte termijn een oldtimervrijstelling geeft, dan betaalt nauwelijks iemand nog motorvoertuigenbelasting.
Is de afschaffing van de oldtimervrijstelling funest voor de liefhebber? Van der Meer denkt van niet. "Eerlijk is eerlijk. Als je een auto voor de lol kunt hebben dan moet dat kleine beetje extra belasting er wel bij kunnen. Je moet oppassen voor krokodillentranen", besluit de saabliefhebber, die zichzelf met zijn zestig jaar ook ziet als een oldtimer.

Autobussen en campers

Ook de regelingen voor eigenaren van autobussen die op LPG of aardgas rijden worden versoberd. Zij betalen nu helemaal geen motorrijtuigenbelasting. Dat wil het kabinet per 2030 veranderen door die vrijstelling af te schaffen.
Daarnaast gaan eigenaren van campers de helft meer motorrijtuigenbelasting betalen als het aan het kabinet ligt. Nu betalen zij nog een kwart van het normale tarief, maar dat wordt in 2026 de helft.