Achterhoek

Aziatische tijgermug duikt op in woonwijk

Aziatische tijgermuggen
Aziatische tijgermuggen © NVWA
DOETINCHEM - Op drie plekken in woonwijk De Huet in Doetinchem is de Aziatische tijgermug gevonden. Meer dan 1500 inwoners zijn via een brief op de hoogte gebracht. De bestrijding van het insect is inmiddels begonnen.
“Er zijn verdeeld over twee postcodes drie vondsten gedaan van tijgermuggen”, vertelt een woordvoerder namens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tegen mediapartner REGIO8. “De totale aantallen per gebied verzamelen we en aan het eind van het jaar plaatsen we deze op onze website.”
Hoeveel muggen er exact zijn, is dus niet bekend, en volgens de organisatie minder relevant. “Wij kijken vooral naar het aantal vindplaatsen om trends in kaart te brengen. Het aantal muggen is namelijk sterk afhankelijk van hoe snel we een melding krijgen. Wanneer deze melding vroeg komt, is het aantal muggen laag.”

Broedplaatsen aanpakken

Alle omwonenden in een straal van 500 meter rondom de vindplek zijn op de hoogte gebracht. Het gaat daarbij om 1651 adressen die zijn geïnformeerd met een brief (pdf). In opdracht van de NWVA is inmiddels gestart met de bestrijding van de tijgermug, onder meer door broedplaatsen aan te pakken: “Ook lokken we volwassen muggen door gebruik te maken van speciale vallen. Als we broedplaatsen niet kunnen verwijderen, gebruiken we biologische korrels, waar alleen de larven van steekmuggen van doodgaan.”
Ook inwoners zelf kunnen helpen met de bestrijding, door bijvoorbeeld te zorgen dat er geen (onoverdekt) stilstaand water in potten, dakgoten of regentonnen blijft staan.

Pijnlijke steken

De tijgermug steekt vooral overdag. Zulke steken worden als pijnlijk ervaren. De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van bepaalde infectieziekten (zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya) kunnen overdragen, is op dit moment te verwaarlozen, zegt het RIVM.

Meegelift naar Nederland

Hoe de mug in Doetinchem terecht is gekomen, is voor de NVWA ook nog onduidelijk. “Voor zijn reis naar Nederland is de mug afhankelijk van een onbedoelde lift met vakantieverkeer of internationaal transport”, verklaart de woordvoeder. “Het aantal tijgermuggen in enkele Zuid-Europese landen zoals Frankrijk en Italië neemt toe omdat hij daar inmiddels is gevestigd. Omdat er meer muggen zijn in deze landen neemt de kans op meeliften toe en stijgt het aantal vondsten in Nederland. De tijgermug heeft zich niet gevestigd in Nederland.”
Toch is de Aziatische tijgermug al in acht provincies gesignaleerd. In woonwijken, maar ook bij bandenbedrijven en in tuincentra. De NVWA meldt tot eind augustus ongeveer 65 vindplaatsen in heel Nederland.