Gelderse Vallei

Sandra zette zelf een bibliotheek op: 'We zijn hier zó trots op'

Sandra zette in 2019 een eigen bibliotheek in Garderen op
Sandra zette in 2019 een eigen bibliotheek in Garderen op © Omroep Gelderland
GARDEREN - Het geld was op. Dát was waarom in 2016 de bibliotheekbus verdween in Garderen. Dorpeling Sandra Mouw vond dat maar niks en dus maakte zij zich hard voor een eigen bieb: "De dichtstbijzijnde bibliotheek is twintig kilometer verderop in Barneveld en dat is voor veel inwoners veel te ver."
"Dit kan toch niet", was de reactie van Sandra. En dus besloot ze in 2019 zelf een bibliotheek op te zetten. "Voor veel inwoners was het een groot gemis. Met name voor ouderen die niet makkelijk kunnen reizen, maar ook voor kinderen is een bibliotheek een belangrijke basisvoorziening als het gaat om leesbevordering. En als zij dan van ouders afhankelijk zijn dan is dat niet fijn", legt Sandra uit.

'Dat we dit voor elkaar hebben gekregen'

De bibliotheek is gevestigd in het dorpshuis "De Wardborg" in Garderen, is meerdere dagen per week geopend en wordt volledig gerund door vrijwilligers. Sandra: "We zijn hier zo trots op, dat we dit voor elkaar hebben gekregen. En het is mooi om te zien dat de zestien gastvrouwen hier ook hun plek hebben gevonden en het superleuk vinden om dit met elkaar voor hun plaatsgenoten te doen".
Sandra legt aan Angelique uit hoe zij haar eigen bibliotheek heeft opgezet
Sandra legt aan Angelique uit hoe zij haar eigen bibliotheek heeft opgezet © Omroep Gelderland

5000 boeken

Omdat Sandra geen subsidie krijgt, is ze afhankelijk van mensen die boeken komen brengen. In het begin reed Sandra stad en land af om gratis boeken op te halen. "Inmiddels bestaat de collectie uit 5000 boeken", klinkt het trots.
Zo'n 180 mensen uit Garderen maken inmiddels gebruik van de bibliotheek. Het is een ontmoetingplek geworden en worden er ook activiteiten georganiseerd. Sandra: "In de zomer hebben wij acties zoals, zomerlezen om het lezen onder kinderen te stimuleren. Per boek krijgen ze een sticker en als hun kaart vol is, dan mogen ze een cadeautje uitzoeken".
In het TV-programma "Angelique gaat Buurtmaken", gaat Angelique Krüger op bezoek bij Sandra die uiteraard te vinden is in de bibliotheek. Kijk hier naar de uitzending:
Aflevering 4 Angelique gaat buurtmaken - Barneveld

Hoe staat het met de leefbaarheid in wijk, dorp en stad? In het nieuwe programma Angelique gaat buurtmaken! bezoekt Angelique Krüger bewonersinitiatieven die bijdragen aan een fijnere woonomgeving.

Wekelijks speelt Angelique met twee buurtbewoners daarnaast de buurtborrelquiz. Want hoe goed ken jij je buurman of -vrouw? Hoe meer vragen goed, hoe voller de borrelplank.

Ook belangrijk voor de leefbaarheid: voorzieningen! Is er in jouw dorp of wijk openbaar vervoer, een pinautomaat of een sportvoorziening? Angelique checkt hoe het ervoor staat. Kijk vanaf zondag 3 september iedere zondag om 17.15 uur naar een nieuwe aflevering van Angelique gaat buurtmaken! op TV Gelderland.