Rijk van Nijmegen

Hoe Peter Kanis uit Nijmegen de heilige Canisius werd

Ridder Bas ontmoet de heilige Canisius in het Katholiek Documentatie Centrum
Ridder Bas ontmoet de heilige Canisius in het Katholiek Documentatie Centrum © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De Ridders van Gelre snuffelen graag rond in Gelderse musea, want daar kun je de geschiedenis nog echt aanraken. Ze vinden er unieke voorwerpen die ons meevoeren naar het rijke verleden van Gelderland. Vandaag het verhaal van de Nijmeegse burgemeesterszoon Peter Kanis, die in 1925 werd heiligverklaard door de Rooms-Katholieke Kerk.
In het Katholiek Documentatie Centrum van de Radboud Universiteit staat een borstbeeld, gemaakt door beeldhouwer Jac Maris. Het stelt de heilige Petrus Canisius voor, een katholieke heilige met Nijmeegse wortels. Je komt hem in Nijmegen dan ook overal tegen: er is een Canisius College, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en de Sint Canisiussingel. Maar wie is die Petrus Canisius eigenlijk, en waarom is hij in 1925 heiligverklaard? De Ridders van Gelre zochten het voor je uit.

Zoon van de Nijmeegse burgemeester

Onze heilige wordt op 8 mei 1521 in Nijmegen geboren als Peter Kanis, de zoon van burgemeester Jacob Derickszn Kanis. Canisius heeft in zijn latere leven beschreven hoe hij als als jongen veel kattenkwaad uithaalde, maar dat hij op de Latijnse school in Nijmegen steengoed was in Latijn. Op 15-jarige leeftijd gaat Peter in Keulen filosofie en theologie studeren en daar verlatijnst hij ook zijn naam. Peter Kanis wordt Petrus Canisius en als hij 22 is treedt hij - als eerste Nederlander - in bij de Jezuïeten, een katholieke kloosterorde.
Borstbeeld van Canisius en enkele uitgaven van zijn Catechismus
Borstbeeld van Canisius en enkele uitgaven van zijn Catechismus © Omroep Gelderland

Roerige tijden in de kerk

Maar de zestiende eeuw is op religieus gebied nogal een roerige tijd. Ontevreden gelovigen splitsen zich af van de katholieke kerk en stichten hun eigen kerk met een eigen leer: de protestantse kerk. Maar de katholieke kerk slaat terug met de zogenaamde contrareformatie. Eén van de speerpunten is het opnieuw vastleggen van de regels van het katholieke geloof.
En hier komt onze Nijmeegse Petrus Canisius in beeld. Hij schrijft die regels namelijk op in een Catechismus, een soort vraag- en antwoordboekje over het katholieke geloof dat in 1555 uitkomt. Het boek behandelt vragen als: 'Wat hebben de kinderen te verwachten, die hunne ouders eeren?' En het antwoord: 'De kinderen die hunne ouders eeren, hebben te verwachten: Gods zegen in dit leven en een eeuwig loon in den hemel.'
Petrus Canisius schreef een vraag- en antwoordboekje over het katholieke geloof
Petrus Canisius schreef een vraag- en antwoordboekje over het katholieke geloof © collectie Katholiek Documentatie Centrum

Heiligverklaard

De Catechismus van Canisius is in 26 talen verschenen en meer dan duizend keer herdrukt en daarmee is het één van de meest herdrukte boeken van een Nederlander. De katholieke kerk was erg blij met zijn werk voor het behoud van het - in de ogen van Rome - enige ware geloof. En daarom werd Canisius in 1867 zalig- en in 1925 zelfs heiligverklaard. Canisius was blijkbaar zelf ook heel tevreden met zijn boek, want het verhaal gaat dat hij met zijn Catechismus in de hand is gestorven.
Na zijn vijftiende bezocht Petrus zijn geboortestad nog maar weinig. Toch is Nijmegen Petrus nooit vergeten. En wil je je nou even heel dicht bij de heilige Canisius voelen? In de Petrus Canisiuskerk aan de Molenstraat in Nijmegen worden nog relikwieën van hem bewaard. Daar liggen fragmenten van een wervel en zijn schoenen.
Ridder Bas ontmoet de heilige Canisius in het Katholiek Documentatie Centrum:
Ridder Bas ontmoet de heilige Canisius in het Katholiek Documentatie Centrum

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl

Tip: iedere zaterdag organiseert Ridder René een exclusieve gratis rondleiding op een bijzondere locatie. Op bovenstaande pagina vind je een agenda met waar en wanneer je kunt langskomen.