Rijk van Nijmegen

Gelderland derde bij Nationale Egeltelling

In Gelderland werden bijna tweeduizend egels geteld.
In Gelderland werden bijna tweeduizend egels geteld. © Pexels
NIJMEGEN - Heb jij de afgelopen dagen ook een egel gespot in je tuin of in het park? Dan ben je niet de enige. Gelderland is als derde van alle provincies geëindigd tijdens de Nationale Egeltelling. Toch gaat het steeds slechter met de egel in Nederland. Egelexperts van de Zoogdieropvang geven praktische tips waarmee je egels in jouw tuin een handje kunt helpen.
Het doel van de telling? In kaart brengen hoeveel egels er nog in Nederland wonen. Belangrijk, want het aantal egels in Nederland is in tien jaar tijd gehalveerd, weten de Zoogdieropvang en Egelbescherming Nederland. Toch hebben Gelderlanders vorig weekend bijna tweeduizend egels gespot. Alleen in Zuid-Holland (2213) en Noord-Holland (2196) werden er méér geteld.
De telling wordt steevast in september gehouden, omdat je in deze maand de meeste kans hebt om egels te spotten. De ruim vijfduizend stekels tellende dieren zijn deze maand hard op zoek naar sappige slakken en andere insecten, vóórdat ze in hun winterslaap duiken in oktober.

Tips voor een egelvriendelijke tuin

Wonen er egels in je tuin? Dat is een compliment, volgens de egelexperts. Dan heeft je tuin voldoende planten en insecten voor de egel om te overleven. De experts hebben praktische tips om de egels in jouw buurt een handje te helpen:
  • Zorg voor een afwisseling van gazon, struiken en andere beschutte plekken in je tuin;
  • Heb je een vijver? Zorg ervoor dat dieren die erin vallen, er weer uit kunnen klimmen, zoals door een plankje te plaatsen;
  • Zet een schaaltje water en wat kattenbrokjes in je tuin. Let op: melk is niet geschikt voor egels;
  • Gebruik géén insectenverdelgers. Deze kunnen al in kleine hoeveelheden dodelijk zijn voor egels en andere dieren in je tuin.
Of bouw samen met je (klein)kinderen een 'egelhuisje'. Deze kun je in de tuin zetten, speciaal voor de egel om in te schuilen.
Bekijk de video hieronder om te zien hoe je dat precies doet: