Rijk van Nijmegen

Zo kweek je zelf tomaten (want die zijn het lekkerst)

Een tomaat uit eigen tuin is het lekkerst
Een tomaat uit eigen tuin is het lekkerst © Omroep Gelderland
GROESBEEK - Een tomaat uit eigen tuin is heerlijk! En je kunt ze prima op je balkon of in je tuin telen.
Een tomaat groeit graag steeds weer op hetzelfde (zonnige) plekje. Alfons Vandeursen is biologische tuinder bij de Waldboeren in Berg en Dal. "De tomaat groeit het liefst op zijn eigen restanten. Dus kun je de plant, als die het goed doet, jaar in jaar uit op dezelfde plek laten staan."

Verwijder de dieven

Een tomatenplant is een veelzijdige plant die alle kanten op sprietst. Normaal gesproken zorg je ervoor dat bij een tomatenplant de hoofdstengel langs een stok opgebonden wordt en met wat simpele clipjes wordt vastgezet.
"Als je kiest voor een hoofdstam dan moet je erop letten dat in elke bladoksel de nieuwe scheuten eruit gehaald worden. Zo'n scheut heet een dief. Het lijkt dat die iets steelt. En dat klopt ook, want een dief neemt natuurlijk voeding weg en dan krijg je kleinere tomaten. Dieven betekent dat je uit elke oksel zo'n diefje weghaalt", legt Alfons uit.
Tomaten vormen om de twee bladeren een nieuwe tros. Gemiddeld komen er zo'n acht tot tien trossen op een stok van twee meter.

Voorkom schimmel

Waar tomaten veel last van hebben is een schimmel, en die komt vaak voor bij warm en regenachtig weer eind juli of medio augustus. Je kan een tomatenras kiezen dat resistent is voor de phytophthoraschimmel. Of er voor zorgen dat de tomaten niet nat worden door een stuk plastic erover te leggen. Er tegenwoordig zijn er tomatenhoezen die je ruim over de tomaat heen kan trekken zodat die lekker door kan rijpen.

Kies wat je lekker vindt

Afhankelijk van het ras tomaat dat je kiest, kun je later een heerlijke Italiaanse saus of een lekkere salade met mozzarella en basilicum maken. Je hebt bijvoorbeeld de kleine Mira Bella of je hebt tomaten die iets groter zijn en je hebt echte vleestomaten die veel groter zijn.
Je kunt heel makkelijk voor gekweekte tomaten kopen in biologische winkels.
Zo kweek je zelf tomaten
BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.