liveblog | 18 september

‘Pablo Ice-cobar en dr. Tattoo’ voor rechter om gigantische drugslabs

In Den Bosch is vanochtend het strafproces begonnen tegen zeven personen die verdacht worden van betrokkenheid bij drie grote drugslabs in Arnhem, Achter-Drempt en Wassenaar. Verslaggever Huibert Veth volgt de zaak voor u via dit liveblog.
Laatst bijgewerkt: 18 september, 16:15 uur
16:15

Eis 15 maanden cel

Het OM eist 15 maanden gevangenisstraf waarvan 5 voorwaardelijk. Volgens de OvJ heeft de vrouw 'een groot pak boter op haar hoofd' en kan het niet zo zijn dat alles haar is ontgaan. "Zij had moeten weten dat het allemaal geen zuivere koffie was. Witwassen zorgt ervoor dat criminelen ongestoord van hun geld kunnen genieten", duidt de OvJ de ernst van de zaak.
15:50

Tranen bij verdachte

De rechter stelt dat de vrouw vandaag tijdens deze zitting 'misschien een beetje een vreemde eend in de bijt is'. De vrouw erkent terwijl ze in tranen uitbarst er 'heel erg van geschrokken te zijn' dat dit allemaal wel over haar man gaat. "We zijn uit elkaar. Alles is ons afgenomen. Ik zit hier nu in een rechtszaal met allemaal mensen die ik niet ken. Er worden allerlei verwijten gemaakt. Ik geloof ook niet dat mijn man deze dingen heeft gedaan. Maar hij heeft me nu wel in de steek gelaten. Ik wil dat dit wordt afgesloten, zodat ik verder kan met mijn leven."
15:45

Diepvriesdozen en aluminiumfolie

De rechter vertelt over 33 diepvriesdozen en voor 1300 euro aan aluminiumfolie die op bedrijven van het echtpaar zijn besteld. "Waarom zoveel voor een bedrijf in betonboren", vraagt de rechter zich af. "Deze zaken worden namelijk wel in grote hoeveelheden aangetroffen op productielocaties van crystal meth." De vrouw zegt deze bestellingen nooit te hebben gezien.
15:40

'Mijn vrouw is thuis'

Ook zijn er volgens de rechter chatberichten van dr. Tattoo over onder meer 'kilo's die klaarstaan' en opgehaald of gebracht konden worden. "Mijn vrouw is thuis", zou daarbij een aantal malen worden opgemerkt. De vrouw stelt geen vragen over de pakjes te hebben gesteld die volgens haar verpakt waren. "Dan ga ik daar niet naar vragen."
15:30

'Vrouw zorgt dat eten klaarstaat'

Volgens de vrouw kwam het geld naar haar weten uit de onderneming van haar man in bouwgerelateerde zaken. "Er is altijd geld geweest", verklaart ze. "Daar zat wel een stijgende lijn in, maar die ging geleidelijk." Zelf erkent ze 'niet zo handig' te zijn met de administratie. Geld verdienen is volgens haar 'een mannending'. "Een vrouw zorgt dat het eten klaarstaat. Als ik iets wilde, vroeg ik het aan hem. Dan gaf hij het, of niet."
15:20

Witwassen

De zaak van de Nederlandse blijkt 'uitsluitend om witwassen' te gaan. Daarbij zou ook haar echtgenoot betrokken zijn die in chats als 'dr. Tattoo' bekend zou staan. Hij is vandaag niet aanwezig. Er zou volgens de rechter sprake zijn van contante uitgaven die veel groter zijn dan de legale contante inkomsten. "Een verschil van ruim twee ton." Bij doorzoekingen zou onder meer fitnessapparatuur, horloges, meerdere Mercedessen en een contant geldbedrag in een kluis zijn aangetroffen.