Arnhem en omstreken

Provincie last extra vergadering in na meldingen over werksfeer

Commissaris van de Koning in Gelderland John Berends ligt onder vuur
Commissaris van de Koning in Gelderland John Berends ligt onder vuur © ANP
ARNHEM - Het presidium van de Provinciale Staten van Gelderland komt maandagavond bijeen voor een extra vergadering. Aanleiding is de recente berichtgeving over meldingen van sociale onveiligheid op de werkvloer van de provincie. Onder meer het gedrag van commissaris van de Koning John Berends zou hierbij een rol spelen.
Volgens de provincie is Berends, die niet persoonlijk op de beschuldigingen wil reageren, zelf aanwezig bij de extra vergadering, net als gedeputeerde Peter Drenth.
De Gelderlander meldde vrijdag dat de commissaris en een aantal van zijn naaste medewerkers zich schuldig zouden maken aan grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Het zou hierbij gaan om verbaal grensoverschrijdend gedrag, zoals schreeuwpartijen, roddelen en intimidatie. Daarnaast zou er sprake zijn van lichamelijk grensoverschrijdend gedrag en pestgedrag.

'Verbetering sinds vorig jaar'

Het provinciebestuur van Gelderland reageerde zaterdag geschokt op de berichten over de commissaris, maar nam in de verklaring afstand van de beweringen die in de krant werden gedaan.
Uit een recent medewerkersonderzoek zou volgens Gelderland blijken dat de werksfeer juist is verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Wel erkende de provincie dat werknemers zich onveilig hebben gevoeld. "We zien nu dat er soms toch ook mensen tussen wal en schip raken. Dat betreuren we ten diepste", staat in de verklaring.
De provincie is inmiddels gestart met een breed intern vervolgonderzoek naar de werkdruk en sociale veiligheid binnen de organisatie. De eerste resultaten van dat onderzoek worden binnen een maand verwacht.

Personeel bijgepraat

De provincie Gelderland heeft maandagochtend een informatiesessie gehouden voor het personeel, naar aanleiding van de berichten van afgelopen weekeinde over sociale onveiligheid op de werkvloer. Die besloten sessie werd georganiseerd door de directie en het bestuur van de provincie.

"Het personeel is bijgepraat en heeft vragen kunnen stellen", aldus een woordvoerster van gedeputeerde Peter Drenth. Hij heeft in zijn portefeuille onder meer personeelszaken en organisatie.