Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

'Perfect weer' tijdens Airborne Luchtlandingen

Het ziet er naar uit dat de parachutisten geen last zullen hebben van het weer.
Het ziet er naar uit dat de parachutisten geen last zullen hebben van het weer. © ANP
EDE - Wie zaterdag bij de Airborne Luchtlandingen op de Ginkelse Heide in Ede is, hoeft geen paraplu of jas mee te nemen. Het belooft stralend weer te worden voor de dertig- à veertigduizend bezoekers die komen kijken naar de dropping van parachutisten.
De zaterdag begon nog wat mistig, zegt meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza. Die mist is rond 8.00 uur echter al op de meeste plaatsen verdwenen. "Het wordt een zonnige zaterdag met hoge temperaturen en weinig wind", voorziet Van Bernebeek, die denkt dat het op de meeste plekken in Gelderland flink warm aan zal voelen.
In voorgaande jaren gebeurde het nog wel eens dat de luchtlandingen op de heide werden uitgesteld, omdat het zicht onvoldoende was. Daarvan zal nu geen sprake zijn. De weersomstandigheden op de Ginkelse Heide zijn volgens de weerman 'perfect'. Dat betekent dat de tienduizenden belangstellenden die zich in Ede verzamelen niet teleurgesteld zullen worden.

Verdere vooruitblik

De zaterdag is qua weer de mooiste dag van dit weekend, zegt Van Bernebeek. "Na vandaag komt er een kleine weersverslechtering. In de nacht van zaterdag op zondag komen er vanuit het zuiden buien aan, die ook zondagochtend nog over de regio trekken. In de middag breekt de zon door, maar zijn er nog wel restanten van buien en daalt de temperatuur iets ten opzichte van zaterdag."
De herfst komt er bovendien langzaam maar zeker aan. "Na het weekend hebben we op maandag een overgangsdag. De temperatuur loopt nog wel op tot zo'n 24 graden, maar er ontstaan in de loop van de dag ook buien. De rest van de week zal het zo'n 19 à 20 graden zijn, daarna komen er van tijd tot buien aan. We ontkomen er niet aan: het weer krijgt iets meer herfstachtige trekjes", aldus de weerman.
Ben je zaterdag niet bij de Airborne Luchtlandingen op de Ginkelse Heide, maar wil je er toch niets van missen? De luchtlandingen zijn vanaf 11.00 uur live te volgen via onze website en app, en via TV Gelderland.