Arnhem en omstreken

Gelderse commissaris onder vuur om grensoverschrijdend gedrag

De Gelderse Commissaris van de Koning John Berends
De Gelderse Commissaris van de Koning John Berends © Provincie Gelderland
ARNHEM - Schreeuwen, roddelen en intimideren. De Gelderse commissaris van de Koning John Berends en een aantal van zijn naaste medewerkers zouden zich schuldig maken aan grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. "Mensen zijn bang en zoeken huilend contact met de Ondernemingsraad", schrijft de Gelderlander vrijdag.
De krant sprak in de afgelopen weken met tal van ambtenaren en betrokkenen die een onthutsend beeld schetsen van de angstcultuur op het provinciehuis. En dan met name van het vermeende gedrag van commissaris John Berends en zijn naaste vertrouwelingen.
Een recent medewerkersonderzoek van de provincie Gelderland zou het beeld bevestigen. De Gelderlander had inzicht in details die niet door de provincie zijn gepubliceerd.

Ook lichamelijk

Een aantal medewerkers van het kabinet van de commissaris - en dat is het team dat John Berends helpt bij zijn taken - geeft aan dat zij te maken hebben gehad met verbaal grensoverschrijdend gedrag. Een deel stelt dat er ook sprake is van lichamelijk grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast zeggen diverse ambtenaren dat er sprake is van pestgedrag.

BBB: schrik over beschuldigingen
Namens de BBB, de grootste partij in Gelderland, laat fractievoorzitter Rik Loeters weten te schrikken van de aantijgingen aan het adres van John Berends. "Ik herken het beeld zelf niet, maar onze partij zit ook pas kort in Provinciale Staten. En aangezien het gaat om personen, vind ik het belangrijk dat we hier zorgvuldig mee omgaan. Ik hoor graag eerste alle kanten van het verhaal voor ik verder reageer."

CDA op de vlakte
Het CDA, de partij van John Berends, houdt zich op de vlakte. "Het gaat over mensen en over de commissaris van de Koning, en dat is heftig. Daarom vind ik het voorbarig om nu al te reageren. En daar wil ik het bij laten", zegt fractievoorzitter Daisy Vliegenthart-Goedhart.

PVV: Stevig uit de hoek, maar niet huilen
Fractievoorzitter Marjolein Faber van de PVV in Gelderland speurt in het nieuws naar 'formele klachten' tegen Berends. "Voor zover ik kan zien, zijn die er niet. En dan vind ik reageren toch wat lastig. Ik heb zelf trouwens ook aanvaringen gehad en weet dat John Berends af en toe stevig uit de hoek kan komen. Maar dat kan ik ook. Ik ga dan in Provinciale Staten niet huilend in een bankje zitten. Ik zeg gewoon wat terug."

Provincie reageert nog niet

De provincie Gelderland laat vrijdagavond weten nog niet te kunnen reageren op de aantijgingen. Naar verwachting komt het provinciebestuur pas zaterdag met een reactie.
De commissaris van de Koning laat in de krant weten het beeld van een angstcultuur onder zijn hoede niet te herkennen. "Ik ben een bestuurder met visie en overtuigingskracht en dat draag ik ook uit. Mocht dat anders zijn overgekomen, dan is dat nooit mijn intentie geweest."