Stedendriehoek

Christian werd getroffen door dubbel herseninfarct

Christian in het ziekenhuis in Duitsland.
Christian in het ziekenhuis in Duitsland. © Eigen foto
APELDOORN - Je ziet niks aan hem als je hem tegenkomt in de stad. Maar de gevolgen van het dubbele herseninfarct dat Christian Kluft uit Apeldoorn drie jaar geleden trof, zorgen ervoor dat hij nog steeds arbeidsongeschikt is en dat hij regelmatig even moet gaan liggen omdat de energie op is. Om mensen er bewust van te maken dat er méér kan zijn dan je aan de buitenkant ziet, staat hij vrijdag met zijn verhaal in het theater.
Drie jaar geleden, tijdens een stedentrip naar Berlijn, gebeurde het. "Ik liep de trap af richting het ontbijt. Ineens werd het zwart voor mijn ogen. Ik weet er niets meer van. Tien dagen lag ik in coma op de intensive care", vertelt Christian. Hij lag op het randje, maar overleefde het en in oktober 2021 trouwde hij met zijn Linda in het Omroep Gelderland-programma JA ik wil NU!
Bekijk de video over Christian:
'Mijn oude leven ben ik kwijt'

Nog geen plankenkoorts

Nu komt er een voorstelling in Theater Orpheus in Apeldoorn over wat er gebeurde na het herseninfarct. Want het theater zit hem in het bloed. "Ik ben nu 48 jaar. Toen ik 17 jaar was, deed ik auditie voor de Kleinkunstacademie. Ik werd niet aangenomen; ik was te jong. Daarna ben ik naar de pabo gegaan en werd ik schoolleider."
Christian werd een van de drijvende krachten achter amateurtheatergezelschap ASK-theater. Dus plankenkoorts heeft hij niet echt. "Als schoolleider stond ik vaak voor hele groepen. Ik vind het leuk om dingen te vertellen."
Ook dit verhaal moet verteld worden, vindt Christian. Hij dacht eerst aan een boek. "Maar theater past meer bij me. Ik wil mensen laten zien wat er gebeurt als je je oude leven kwijtraakt. Mensen zien me lopen en vragen: 'Oh, je bent weer beter?' Ik wil laten zien wat er weg is en welk pad je moet begaan."

'Ik schoot helemaal vol'

Theaterervaring heeft Christian dus wel, al geeft hij toe dat het iets anders is als het over je eigen leven gaat. "Er zitten ook twee liedjes in en toen ik die in het begin ging oefenen, schoot ik helemaal vol. Daar heb ik nu wel een modus in gevonden om me af te sluiten. Maar ik weet niet hoe het gaat zijn als ik straks voor die zaal sta, waarin ook bekenden zitten."
En die zaal is uitverkocht. "In vijf uur tijd!", weet hij trots te melden. "Het is een zaal waar 250 man in kunnen en er staan nu nog 150 man op een wachtlijst. Dus ik heb het er al wel over gehad met Orpheus om eventueel een tweede voorstelling te doen. Dat was eigenlijk helemaal niet de insteek en ik weet ook niet of ik dat ga redden. Maar het hangt er allemaal van af hoe ik me voel qua energie als het straks klaar is."