Gelderse Vallei

Gemeente houdt noodopvang 350 asielzoekers tegen

De noodopvang had in dit oude bedrijfspand moeten komen.
De noodopvang had in dit oude bedrijfspand moeten komen. © Google Streetview
HOEVELAKEN - Er komt in Hoevelaken geen noodopvang voor asielzoekers in een oud kantoorpand. De gemeente is het namelijk niet eens met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Onenigheid was er onder meer over veiligheidsmaatregelen op en rond de opvang, en de vraag wie daarvoor zou moeten opdraaien.
Het zou gaan om noodopvang van 350 mensen in een oud bedrijfspand aan de Koninginneweg 1 in Hoevelaken. Volgens burgemeester Gerard Renkema van Nijkerk, waaronder Hoevelaken valt, zijn gesprekken met het COA "over de gewenste maatregelen en de financiering hiervan nog niet tot een afronding. Dit veiligheidsplan is voor ons een voorwaarde voor een goede opvang van de asielzoekers."
De gemeente zegt met 'de voorbereiding van het proces' te stoppen. De deur blijft wel op een kiertje. Nijkerk zegt nog steeds te willen helpen met een 'menswaardige en kwalitatieve opvang'. Daar wil de gemeente in de komende periode over nadenken.
Het was de bedoeling dat de asielzoekers zo'n 2,5 jaar lang onderdak zouden krijgen in het voormalige Euretco-gebouw. Die plannen waren in mei aangekondigd. Begin juli had de knoop doorgehakt moeten worden, maar dat werd uitgesteld, en een geplande bewonersbijeenkomst begin deze maand ging niet door.
Het COA zoekt in het hele land naar zulke noodlocaties, omdat er nog altijd te weinig plekken voor asielzoekers zijn.