Achterhoek

Gelderse moskeeën staan stil bij natuurrampen in Marokko en Libië

Het vrijdaggebed.
Het vrijdaggebed. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Meerdere moskeeën in Gelderland staan vandaag stil bij de aardbeving in Marokko en de overstromingen in Libië. Dat doen ze met inzamelacties, maar ook door te bidden. Zo ook tijdens het vrijdaggebed bij de Merkez moskee in Doetinchem.
Het is even na één uur als de gemeenschapsruimte van de moskee begint vol te stromen met moskeegangers voor het vrijdaggebed. "Ik denk dat het wel druk gaat worden", zegt bestuurslid Erkan Yalcin. "Gezien de gebeurtenissen van afgelopen week. De imam zal in zijn preek extra stilstaan bij de slachtoffers die zijn gevallen."
Zidi Mimoun is één van de bezoekers deze vrijdagmiddag in de moskee. Hij komt oorspronkelijk uit Marokko, al heeft hij nog weinig familie en kennissen in het land. De gebeurtenissen rond de aardbeving volgt hij vooral via de tv. "Het is verschrikkelijk", zegt Mimoun. "Die arme mensen. Hun leven is kapot."

'Hoop dat God kan helpen'

Het vrijdaggebed voelt voor hem extra bijzonder. "Ik hoop dat God ons kan helpen", zegt Mimoun. "En dat er kalmte komt. Er gebeurt zoveel in de hele wereld, ik hoop dat het stopt."
In een gang van de moskee staan ook veel hulpgoederen die de afgelopen dagen zijn binnengekomen. "Het zijn bijna allemaal nieuwe spullen, zoals slaapzakken, dekens en babyvoeding", zegt bestuurslid Yalcin. "Toch roepen we mensen vooral op om geld te geven, omdat we dan weten dat het goed terecht gaat komen."

Natuurramp ook 'beproeving'

De islamitische gemeenschap is zich volgens Yalcin gaan beseffen dat we kwetsbaar zijn. "Binnen een jaar tijd hebben we te maken gehad met hele grote natuurrampen die heel veel kunnen verwoesten. Uit islamitisch oogpunt worden natuurrampen gezien als een soort van 'beproeving'. Hoe moeilijk dat ook te bevatten is, want het brengt veel ellende met zich mee."
Ondanks dat halen de mensen veel kracht uit hun geloof. "We komen hier samen in de moskee om bij elkaar steun te zoeken en elkaar te helpen. Daarbij hopen we dat we samen deze moeilijke tijden kunnen doorstaan."
Kijk hier hoe de moskee in Doetinchem stil stond bij de natuurrampen
Moskee staat stil bij natuurrampen