Rijk van Nijmegen

Fenna staakt voor het klimaat, maar een schooluitje is het níet

'Klimaatstakende' leerlingen en docenten op het Malieveld.
'Klimaatstakende' leerlingen en docenten op het Malieveld. © ANP
"De natuur is aan het schreeuwen. Als er niets gaat veranderen, dan vraag ik mij af wat voor toekomst ik heb." En dus stond vwo-scholiere Fenna Coumans van het Nijmeegse Kandinsky College vrijdag op het Haagse Malieveld om mee te doen aan de schoolstaking voor het klimaat. Mét groen licht van het thuisfront en van de school.
Leerlingen, studenten en docenten trokken naar het Malieveld om daar hun stem voor het klimaat te laten klinken. En tégen miljardensubisidies op fossiele brandstoffen, zegt Fenna. "Dat vinden wij idioot. Het gaat om onze toekomst. Ik maak me daar zorgen over." De scholiere ziet het bewijs daarvoor onder meer in hoge temperaturen in Zuid-Europa, bosbranden en de overstromingen in Libië.
Op school is veel aandacht voor het klimaat, weet Fenna. "We zijn veel bezig met duurzaamheid, onze school wordt zelfs duurzaam verbouwd. Vanuit school werden we gestimuleerd hier naartoe te gaan."

Staken onder voorwaarden

Rector Joris Bovy van het 1300 leerlingen tellende Kandinsky College nuanceert die woorden echter. "We kregen van leerlingen en docenten vragen over deelname aan de staking. Als school willen we niet activistisch zijn, maar we sympathiseren wel met het doel van deze staking. Leerlingen die in Den Haag wilden staken, moesten aan een paar voorwaarden voldoen. Ze moeten toestemming hebben van hun ouders én ze moeten hun treinkaartje aan ons laten zien."

Lesstof inhalen

Vijftien leerlingen van het Kandinsky College togen uiteindelijk naar Den Haag. Een schooluitje is de trip naar het Malieveld nadrukkelijk níet, benadrukt de rector. En gemiste lesstof zullen de vijftien stakers toch echt zelf moeten inhalen.
In Den Haag maakt Fenna zich daarover vooralsnog geen zorgen. Aansluiten bij snelwegblokkades van de A12 komt in haar niet op. De schoolstaking was vooraf dan ook als 'niet disruptief' aangekondigd bij de autoriteiten.