Rivierengebied

Bomen besmet met dodelijke schimmel voor onderzoek

Een es wordt geïnfecteerd met de dodelijke schimmel
Een es wordt geïnfecteerd met de dodelijke schimmel © Omroep Gelderland
ECHTELD - Al jaren sterven in Nederland massaal essen door een schimmel die essentaksterfte veroorzaakt. De Wageningen Universiteit doet onderzoek naar bestrijding van deze bomenziekte. De oplossing wordt niet gezocht in een bestrijdingsmiddel tegen de schimmel, maar in het kweken van resistente essen.
"Deze schimmel heeft gezorgd voor heel veel dode bomen in het Nederlandse bos." zegt onderzoeker Paul Copini, terwijl hij een glazenschaaltje opent waarin de schimmel is gekweekt. "Dus die vochtige bossen met es, die wij zo mooi hadden. Ja, die hebben massaal het loodje gelegd."
En daarom wordt er een bijzonder onderzoek gedaan. Eén voor één gaan de onderzoekers langs 500 aangeplante essen op een kwekerij in Echteld. Na een sneetje in de barst wordt het boompje met het voor essen dodelijke schimmel uit de glazen schaaltjes geïnfecteerd. "Wij kijken hier welke individuen wel goed tegen de ziekte kunnen en welke niet."
Bomen worden bewust besmet
Ter illustratie pakt de onderzoeker er twee stammetjes van essen erbij. "Hier zie je wat we volgend jaar op de kwekerij verwachten. Bij deze boom zie je echt dat de hele bast is afgestorven. Dit zijn de bomen waar we niet in zijn geïnteresseerd. Maar bij deze is heel mooi de wond overgroeid. Hij heeft nauwelijks ergens last van. Hij vormt blad en groeit lekker verder. Dus hier zijn we in geïnteresseerd en hier willen we er graag een hele verzameling van hebben."

Essen terug in het bos

Het is de bedoeling dat er gekweekt wordt met de essen die goed tegen de schimmel bestand zijn. "De bomen die er heel goed tegen kunnen, die kunnen we weer terugplanten in de natuur. We hopen ze op termijn echt weer terug in het bos te kunnen krijgen."
De eerste resultaten van de proef moeten volgend jaar juli bekend zijn.