Arnhem en omstreken

Paul speurt nabestaanden soldaat op vanwege T-shirt

Van links naar rechts: Mark Brumwell met een New Castle United shirt (L), Paul van de Heuvel in het midden en Ron Brumwell met het Vitesse Airborne shirt van Paul (R).
Van links naar rechts: Mark Brumwell met een New Castle United shirt (L), Paul van de Heuvel in het midden en Ron Brumwell met het Vitesse Airborne shirt van Paul (R). © Paul van de Heuvel
ARNHEM - Paul van de Heuvel kocht zo’n zes jaar geleden een T-shirt met de naam van een gesneuvelde Engelse soldaat, Ronald Brumwell. Paul begon een speurtocht naar het leven van de militair en dit bracht hem in Newcastle. Vandaag staat hij samen met twee nabestaanden aan het graf van Brumwell in Oosterbeek.
Paul heeft Ron (72) en Mark (51) Brumwell, familieleden van de gesneuvelde soldaat Ronald Brumwell, vanochtend vroeg opgehaald op Schiphol. Ze zijn speciaal overgevlogen om het graf van hun overleden (oud)oom te bezoeken. Dit is voor achterneef Mark de eerste keer dat hij het graf van zijn oudoom bezoekt. Dat hun Rijswijkse vriend Paul hierbij is, is te danken aan een bijzonder T-shirt.

Een shirt met geschiedenis

Paul kocht het shirt tijdens de herdenkingen in Arnhem inmiddels zes jaar geleden. Hij zag in de binnenstad wat mensen lopen met voetbalshirts aan. Maar in plaats van namen van voetballers, stonden daar namen op van soldaten die zijn gesneuveld tijdens Market Garden. Paul was meteen geïnteresseerd en vroeg hen hoe ze eraan kwamen, waarop een van hen zei: “Kom morgen naar de Korenmarkt!”
Daar vond Paul de volgende dag een pop-upstore waar ze voetbalshirts bedrukten met namen en leeftijden van de omgekomen soldaten. “Er lagen enorme lijsten met namen van al die soldaten. Je kon zelf een naam kiezen. Die werd dan vervolgens op een shirt gedrukt”, herinnert Paul zich. Hijzelf zocht naar een soldaat uit Newcastle, aangezien hij groot fan is van de voetbalclub aldaar. Die soldaat was Ronald Brumwell.

Speurtocht naar nabestaanden

Kort daarna begint Paul zich af te vragen wie de soldaat was, wiens naam hij op zijn shirt heeft staan. Hij speurt op Facebook naar nabestaanden van Brumwell en vindt het neefje van de overleden soldaat, Ron Brumwell (72). “Ik stuurde Ron meteen foto’s van het shirt waar de naam van zijn oom op staat. Ron was enorm verrast”, herinnert Paul.
Nog geen jaar daarna ontmoeten de twee elkaar in Newcastle, de geboortestad van de overleden soldaat. “Daar heb ik mijn Vitesse-shirt met Brumwells naam aan Ron gegeven. Hij was er erg blij mee. Van Ron kreeg ik een Newcastle United-shirt met de familienaam erop en met rugnummer 20.” Dat is de leeftijd waarop Brumwell op 17 september in 1944 overleed.

Tragisch eind van Brumwell

Nu de twee Brumwells in Nederland zijn, wil Paul ze laten zien welke tocht hun familielid tijdens de operatie Market Garden op 20-jarige leeftijd heeft afgelegd op weg naar de brug:
“Brumwell landde met zijn parachute langs de spoorlijn in Wolfheze, ten westen van Arnhem. Hij verplaatste zich naar de brug maar werd onderweg overvallen door een hinderlaag van de Duitsers. Daar raakten kogels hem in zijn buik en rug”, verzucht Paul en vervolgt: “Brumwell probeerde nog te vluchten via een kleine tunnel onder het spoor, maar dit lukte niet. Hij overleed daar langs het spoor van Wolfheze naar Arnhem op 20-jarige leeftijd.”
Ook gaat het drietal naar de Airborne begraafplaats bij Oosterbeek waar de soldaat begraven ligt. Voor achterneef Mark is dit de eerste keer dat hij het graf van zijn oudoom bezoekt. Ook een bezoek aan het Airbornemuseum en de kerk in Oosterbeek staan op de planning.
Voor zaterdag heeft Paul een luchtigere activiteit op de planning staan, vertelt hij lachend. Hij neemt de Brumwells mee naar de Airborne-wedstrijd van Vitesse tegen RKC Waalwijk.