Rijk van Nijmegen

Energiezuinige woning: 'Je wilt niet weten wat het ons aan energie heeft gekost'

De sloop van de honderden woningen in de volkswijk zorgde voor veel emotie
De sloop van de honderden woningen in de volkswijk zorgde voor veel emotie © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Na jaren van voorbereiden, slopen en weer opnieuw opbouwen is vanmiddag de Nijmeegse volkswijk Jerusalem feestelijk opgeleverd. Omroep Gelderland kreeg voor het feest losbarst alvast een rondleiding door de naoorlogse woonwijk, die nu energiezuinig de toekomst in kan.
Je ouwe vertrouwde huis plat. Dat hakt erin. "Dat is zeker raar gedoe", zegt wijkbewoner Jan van Maassen. "Als je er veertig jaar gewoond hebt en het wordt in één keer afgebroken. "Maar ja, ze zeiden die huizen waren niet meer van deze tijd."
Op verzoek van de woningcorporatie maakte wijkbewoner Jan foto’s. Hij loopt met Omroep Gelderland een rondje door de wijk, voorafgaand aan de feestelijk oplevering. Op doeken verspreid over de wijk hangen foto's van hem en een andere wijkbewoner die laten zien wat de bewoners allemaal hebben moeten doorstaan.

'Nog niet echt thuis'

De rust lijkt weer een beetje terug te keren, maar Jan en zijn vrouw kunnen maar moeilijk wennen. "Het is alsof we ergens vreemd zijn. Het is nog niet echt thuis." En het kost allemaal ook een bult geld. "Ze gingen de huren gelijk trekken van alle huizen. "Ik woon er al veertig jaar, dus ik betaalde 367 euro en ik moest 633 gaan betalen. Dus van mijn loon werd in ene keer bijna 300 euro afgepakt."
Woningcorporatie Talis kreeg flink wat te verduren van de wijkbewoners. "We hebben met heel veel emotie te maken gehad", schetst Anneke Hers van Talis. "Het heeft heel veel impact op de bewoners. Hun vertrouwde huis wordt natuurlijk gesloopt. Ze moesten twee keer verhuizen, en dan komen ze terug in een nieuwe woning waar ook nog heel veel moet gebeuren."
Kijk hier waar bewoners tegenaan lopen:
Nijmeegse volkswijk Jerusalem is opgeleverd

Losse eindjes

In de wijk en in de woningen barst het ook nog van de losse eindjes. Zo wijst Jan van Maassen tijdens de wandeling op een parkeervak waar midden in het parkeervlak een lantaarnpaal is neergezet. Jan heeft een waslijst aan voorbeelden. Op zijn telefoon laat hij een video zien waarop terrassen achter de nieuwbouwhuizen na een regenbui in een zwembad veranderen omdat de afwatering niet goed is.
"Er zijn echt nog wel zaken die niet kloppen of die beter moeten of die nog even opgelost moeten worden", beaamt Anneke Hers. "Dan krijgt je een nieuw huis", verzucht Van Maassen in onvervalst Nijmeegs. "Energiezuinig. Maar ja, wat het ons aan energie heeft gekost: lichamelijk, geestelijk en in de portemonnee... dat wil je niet weten."