Arnhem en omstreken

Wegafsluitingen in Arnhem vanwege herdenkingen

Een vorige editie van Bridge to Liberation
Een vorige editie van Bridge to Liberation © ANP
ARNHEM - In Arnhem wordt deze vrijdag de Slag om Arnhem herdacht. Er zijn meerdere herdenkingen en activiteiten in de stad gepland. Hier lees je precies wat er vanmiddag en vanavond te zien en te doen is, maar ook welke wegen je moet mijden.
De Slag om Arnhem was onderdeel van operatie Market Garden, een van de grootste luchtlandingsoperaties ooit. Om snel door te kunnen stoten naar Duitsland en een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog, wilden de geallieerden de bruggen bij Grave, Nijmegen en Arnhem in handen hebben. Door hevige Duitse tegenstand mislukte de operatie en waren er grote verliezen. De slachtoffers van deze operatie worden elk jaar herdacht.

Herdenkingen

Vanmiddag om 15.00 uur is op het Nassauplein een herdenking. Hierbij zullen leerlingen van het Arnhemse Montessori College een belangrijke rol spelen. De bijeenkomst duurt tot ongeveer 16.15 uur. Aan het einde van de herdenking zullen historische militaire vliegtuigen overvliegen.
Vanavond wordt in de Eusebiuskerk een herdenkingsdienst gehouden, gevolgd door een ceremonie met kransleggingen op het Airborneplein. De herdenkingsbijeenkomst in de Eusebiuskerk is bedoeld voor veteranen, hun families en andere genodigden. Er worden toespraken gehouden door onder anderen de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch en staatssecretaris Eric van der Burg.
Om 18.45 uur begint de March over the Bridge. Onder leiding van de Pipes & Drums van de Royal British Legion loopt een stoet over de John Frostbrug naar het Airborneplein. Daar volgt een ceremonie met kransleggingen. Dit duurt tot ongeveer 20.00 uur.

Bridge to Liberation

Aan de voet van de John Frostbrug op de Rijnkade vindt later op de avond Bridge to Liberation plaats. Er is live muziek van de artiesten Sera, Jeangu Macrooy, April Darby and Phion te horen. Het Arnhemse Introdans zal ook een optreden verzorgen. Het programma begint om 20.30 uur en de toegang is gratis.

Wegafsluitingen

Tijdens de herdenkingen zijn een aantal wegen afgesloten voor verkeer:
  • De Johnfrostbrug is vanaf 17.30 uur volledig afgesloten.
  • Het Airborneplein is vanaf 17.30 uur tot ongeveer 20.30 uur afgesloten.
  • Vanaf 16.30 uur is de fietsrotonde Airborneplein gesloten tot ongeveer 20.00.
  • Vanaf 20.00 tot 24.00 uur is de Oranjewachtstraat afgesloten.
  • De Eusebiusbinnensingel is vanaf 17.30 gesloten.
Meer informatie over de afsluitingen vind je op de website van de gemeente Arnhem.

De herdenkingen op het Airborneplein zijn vanaf 19.12 uur live te volgen via onze website en app, en via TV Gelderland. Ook de Bridge to Liberation zie je vanaf 20.30 uur live bij Omroep Gelderland.