Rijk van Nijmegen

Burgemeester geschokt om vechtpartij met mes: 'Er wordt zelfs gelachen'

Er werden rake klappen uitgedeeld
Er werden rake klappen uitgedeeld © screenshot uit het filmpje
GROESBEEK - Meerdere video's van twee vechtende jongens in Groesbeek gaan momenteel veel rond via internet. Een van de jongens trekt zelfs een mes. Burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal, waar het dorp onder valt, maakt zich grote zorgen. "Wat we zien in de grote steden in het Westen moeten we niet hier in de dorpen krijgen."
De politie laat weten dat de vechtpartij afgelopen maandag gebeurde.
De burgemeester is geschokt door de video's, zo meldt hij Omroep Gelderland. "Ik kreeg het van meerdere mensen toegestuurd en zelfs mijn zoon, die in Nijmegen op school zit, heeft het filmpje toegestuurd gekregen. Het gaat hier flink rond."
Op de video's is te zien hoe twee jongens op klaarlichte dag op de vuist gaan. Hierbij krijgt met name een van de twee rake klappen. Ondertussen wordt gegiebeld en gejoeld door omstanders. Aan het eind van het filmpje wordt geroepen dat het 'klaar' is. Dan trekt de jongen die het onderspit leek te delven een mes. De jongens kibbelen nog wat over geld. Dan lijkt de jongen met het mes weg te lopen alvorens de video stopt.

'Mishandeling en wapenbezit'

"Er wordt gericht hard geslagen", legt Slinkman uit. "Ik ben geschrokken van het gemak waarmee dat gaat. En hoe er een mes wordt getrokken, terwijl een hele groep niet ingrijpt. Er wordt zelfs gelachen, het wordt gefilmd en online geplaatst. Hier gaat iets mis. Ik wil de situaties uit de grote steden in het Westen niet in de dorpen hier. Ik ken de context niet, maar er is duidelijk sprake van mishandeling en wapenbezit."
Volgens de burgemeester zijn dit soort voorvallen zeer zeldzaam en dat wil hij zo houden. "Ik ben op de hoogte van de wekelijkse politierapportages. Van letsel met snij- of steekwonden onder de jeugd is hier absoluut geen sprake."

Een van de twee is herkend

De gemeente onderneemt dan ook actie. "Van een van de twee jongens weten we wie het is. Een medewerker herkende hem. Het is een goede bekende. Dat geeft een ingang via het sociaal team om te kijken hoe we hulpverlening kunnen bieden."
Ook de politie is nu aan de gang met de zaak. Een woordvoerder laat weten dat nu beide jongens bij de politie in beeld zijn. "De betrokkenen krijgen naast het strafrechtelijke deel ook passende zorg aangeboden", legt de woordvoerder uit. Het onderzoek loopt nog en het mes is in beslag genomen.
"De politie en de gemeente doen al veel om de overlast van de jongeren tegen te gaan", benadrukt wethouder Irma van de Scheur van Jeugdzaken. "De gemeente kan niet alles oplossen. Daarom blijf ik de jongeren én ouders nadrukkelijk wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid."