Rijk van Nijmegen

Snuffelstage bij dildoplakkers: 'Ze trekken vacuüm'

Een screenshot uit de video.
Een screenshot uit de video. © Privébeelden
NIJMEGEN - Nijmegen is al enkele jaren in de ban van een mysterieuze 'dildoplakker'. Af en toe verschenen er rubberen namaakpiemels op verschillende plekken in de binnenstad: op winkelruiten, aan brievenbussen en in bushokjes. De Nijmeegse Louis liep de actiegroep woensdagavond toevallig tegen het lijf, vertelt hij aan Omroep Gelderland.
Is het een kunstproject, een politiek statement, baldadigheid of humor? Het antwoord ligt vermoedelijk in het midden. Feit is in ieder geval dat inmiddels tientallen dildo's heimelijk in het Nijmeegse centrum werden geplakt.
Gisteravond was het weer raak, en Louis (achternaam bekend bij de redactie) was er getuige van. "Ik fietste langs een parkje in Nijmegen, toen een groepje mensen me een wijntje aanbood. Dat aanbod heb ik aangenomen. Daarna maakten ze een rugzak vol dildo's open en vertelden ze wat ze deden. Toen namen ze me op sleeptouw."
Kijk hier hoe het groepje dildo's plakt:
Dildoplakkers slaan weer toe

Tientallen dildo's geplakt

Onder toeziend oog van Louis zijn er tientallen dildo's verspreid. Hoe die eigenlijk blijven hangen, weet hij niet. "Dat is het geheim van de smid, en dat ben ik niet. Maar het zou goed kunnen dat ze vacuüm trekken, zo zijn ze gemaakt."
Louis benadrukt dat hij zelf geen dildo's heeft opgeplakt. "Daaraan heb ik me niet schuldig gemaakt, ik wil niet in het strafrecht terechtkomen."

Maskers

Op beelden is te zien hoe drie figuren zich vermaken bij een met dildo's beplakte brievenbus. Ze zijn onherkenbaar, omdat ze maskers dragen met het gezicht van bekende politici. Of we de actie dan ook als politiek statement moeten zien? "Ze zien vooral een noodzaak tot vreugde in de samenleving. Af en toe lol maken moet kunnen, vinden ze. De beste politici hebben ook de nodige zelfspot", aldus Louis.
In een eerder interview vertelde een van de dildoplakkers dat ze met de actie een vuist willen maken tegen verpreutsing.

Nachtdieren

Het groepje had woensdagnacht ook nog een ontmoeting met televisiemaker Raven van Dorst, die hen zou portretteren voor het programma Nachtdieren. Dat bevestigt ook een woordvoerder van het bedrijf dat de serie produceert. Het programma portretteert mensen die in de nachtelijke uren bijzondere dingen doen.
"Ze hebben ook samen met Raven een dildo opgeplakt", vertelt ooggetuige Louis. "Die zei daarna tegen me: ik heb veel meegemaakt, maar dit spant de kroon. 'Dat is Nijmegen', antwoordde ik."