Rivierengebied / Rijk van Nijmegen

Samen met de boer je eigen voedsel verbouwen, hier kan het

De deelnemers planten nieuwe gewassen
De deelnemers planten nieuwe gewassen © OG
ELST - Inmiddels zijn er achttien in Nederland, waarvan drie in Gelderland. Zogenoemde herenboeren die in dienst zijn van een groep particulieren die daar hun voedsel vandaan halen. Sinds dit voorjaar is er ook zo’n herenboer voor Lingezegen tussen Arnhem en Nijmegen.
Ze willen samen duurzaam voedsel produceren onder leiding van een of twee boeren. De deelnemers aan een van de herenboerenprojecten in Nederland. Zonder gebruik van kunstmest of pesticiden.

Van het land op tafel

Sinds dit voorjaar is er ook zo’n groep in Lingezegen. Al zijn ze nog niet helemaal vol, want om goed te kunnen draaien zijn er zo’n 240 deelnemende huishoudens nodig per project. Naast een inleg aan het begin die je weer terugkrijgt als je uit het project stapt, betalen de deelnemers iedere week contributie.
Daar tegenover staan heerlijke groenten die de leden iedere zaterdagochtend kunnen ophalen. Groenten die vaak even daarvoor nog op het land stonden. Bestuurslid Ingrid Kerkvliet van Herenboeren Lingezegen is op een zomeravond enthousiast bezig met het planten van postelein. Ingrid: “Zo ben je lekker bezig en je ziet waar je eten vandaan komt.”

Groeizame zomer

Na alle voorbereidingen begon het project op een stuk land vlak bij het Vierdaagse bos op 1 juni. Ingrid: “We begonnen met een hele droge periode. Dus toen heeft de boer met behulp van leden als een idioot de irrigatie aangelegd zodat we konden sproeien.”
Maar daarna kwam er een zomer met flink veel regen en dat heeft de gewassen goed gedaan. De leden hebben dit eerste seizoen al kunnen profiteren van flink veel groenten en fruit zoals sla, aardbeien en courgettes. Heel veel courgettes. Ingrid: “En ik hou heel erg van courgettes, maar je gaat op een gegeven moment om het weg te krijgen hele pannen courgettesoep maken. Want dan kun je er vijf tegelijk weg koken zeg maar. En dan denk je: ik ben wel blij als straks de courgettes voorbij zijn.”

Eerlijk loon voor de boeren

De herenboeren die in dienst zijn van de deelnemers krijgen een eerlijk loon volgens een cao. En de prijs die de deelnemers betalen voor hun groenten en fruit? Die ligt volgens Kerkvliet ergens tussen de supermarkt en de Ekoplaza in.
Ze is zeker niet tegen boeren, dat wil Ingrid benadrukken. Maar het land zou wat minder intensief gebruikt moeten worden zodat het niet zo uitgeput raakt, zo vindt zij. Volgens Herenboeren Nederland kan ons hele land van gezond voedsel voorzien worden als er 35.000 herenboeren komen. Met achttien draaiende projecten in Nederland is er dus nog een lange weg te gaan.
Kijk naar een korte reportage:
Samen met de boer je eigen voedsel verbouwen