Gelderse Vallei

Groente kweken in de bedrijfsbloembak: 'Een simpele daad voor een beter klimaat'

het overgebleven voedsel uit de bedrijfskantine wordt gecomposteerd
het overgebleven voedsel uit de bedrijfskantine wordt gecomposteerd © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Een overgebleven stuk pizza, een half leeggegeten kopje tomatensoep, of een boterham met kaas, waar je bij nader inzien toch geen zin meer in hebt. In Nederland wordt 25 procent van het voedsel niet opgegeten, maar in de vuilnisbak gesmeten. Het is een doorn in het oog van Toine Timmermans, directeur van Stichting Samen tegen Voedselverspilling.
"Wij proberen op allerlei wijzen te helpen, te inspireren of duwtjes te geven om de halvering van voedselverspilling, waar Nederland voor getekend heeft, binnen nu en zes jaar te bereiken," zegt Timmermans.
De directeur van Stichting Samen tegen Voedselverspilling adviseert daarom bedrijven hoe ze voedselverspilling in de bedrijfskantines kunnen verminderen Ook de Wageningen Universiteit doet mee aan de vijfde editie van de Verspillingsvrije Week.
"Alles wat overblijft proberen wij weer in nieuwe gerechten te verwerken," zegt Anice Kaihatu van de bedrijfskantine van de WUR. "We hebben een no waste policy. Van het overgebleven brood maken we croutons en je kunt natuurlijk altijd soep maken."

Gigantische hoeveelheid voedsel verdwijnt in de afvalbak

Timmermans doel is ambitieus. 1 miljard kilo voedsel per jaar moet uit de prullenbak blijven. 150 bedrijven doen inmiddels mee aan de Verspillingsvrije Week. Waaronder multinational Unilever.
De kok Antonio Alvarez van het bedrijf gooit nu al het overgebleven voedsel uit de bedrijfskantine in voormalige bloembakken van het bedrijf. "We maken er hier compost van." En met die compost wordt weer nieuw voedsel in de bloembakken gemaakt.

Groente kweken in de bedrijfsbloembak

"We kweken onze eigen aardbeien, speciale tomaten, courgettes, pompoenen en natuurlijk chilipepers. Ik ben Mexicaan, dus daar hou ik wel van. Het is een verandering van mindset." De resultaten die Alvarez zo bereikt om de verspilling van voedsel terug te dringen zijn indrukwekkend: "Ik denk dat we nu bijna niks meer verspillen," zegt de kok trots.
"Wij zeggen een simpele daad voor een beter klimaat," aldus Timmermans. "Het tegengaan van voedselverspilling is de topoplossing om de effecten van klimaatverandering minder te maken en dat is iets dat heel veel mensen nog niet weten."
"Een simpele daad voor een beter klimaat."