Arnhem en omstreken

Steeds meer zeearenden boven onze provincie

Zeearend met tak voor nest.
Zeearend met tak voor nest. Arend Jan Maatkamp © Arend Jan Maatkamp
ARNHEM - Het aantal zeearenden is de laatste jaren explosief gegroeid. Al vier jaar lang weet de imposante roofvogel ook Gelderland goed te vinden, met maar liefst vier broedparen het afgelopen jaar. Wat is het succes van de vliegende deur, zoals de zeearend ook weleens wordt genoemd? Buitengewoon-verslaggever Marc Loeven gaat onder de rook van Arnhem op zoek naar de vogel met Stef van Rijn van de Werkgroep Zeearend.
Het is niet eens zo ver rijden van Arnhem. Stef laveert zijn auto over smalle paadjes. Tot hij stopt, want hier kan het niet verder. Het wordt even een stukje lopen. Ganzen vliegen in de lucht, het gras is nog nat van de dauw, de vogelspotters zijn op pad ergens in de uiterwaarden waar de ganzen hoorbaar vliegen ....

'Zeearend is Duits'

De zeearend houdt van grote waterpartijen, zoals meren waar hij zijn vis kan vangen. Al pikt hij ook regelmatig een gans mee. Logisch dat hij zich in de waterrijke delen van onze provincie prima thuis voelt. Vandaar ook de naam zeearend: See is het Duitse woord voor meer.
In onze provincie is de zeearend op vier plaatsen neergestreken: onder de rook van Arnhem, twee in de Betuwe en één in de Gelderse Poort. De voorspelling van de Werkgroep Zeearend is dat het er de komende jaren nog wel meer worden. In alle waterrijke gebieden in onze provincie wordt de vogel de komende jaren verwacht omdat daar voldoende voedsel is te vinden. Leuk is dat een 'Arnhems' jong uit 2020 nu is neergestreken met een partner in de Betuwe.

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.

Vergiftiging

Na een paar uur hebben we geluk: de zeearend laat zich heel even zien. Het enthousiasme is groot. Toch hebben zeearenden het ook zwaar door illegale vervolging waaronder vergiftiging. En ook krijgen ze gif binnen via het eten van prooidieren. Helaas is verkeer ook nog een gevaar voor ze. Zelfs windturbines kunnen slachtoffers maken omdat de grote zeearend voor een groot deel op de hoogte van de rotoren vliegt. De Werkgroep Zeearend houdt de dieren nauwlettend in de gaten.
Copyright foto's:
Nestjong: (Pepijn Calle)
Paar in de boom (Arend Jan Maatkamp) (NB: geen vergissing: fotograaf heet écht Arend Jan)
Een adult vliegend met tak voor het bouwen van een nest (Arend Jan Maatkamp) (NB: geen vergissing: fotograaf heet écht Arend Jan)
Jonge vogel in de Oostvaardersplassen (Larry Jansen)
BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.