Stedendriehoek

Kringloopwinkel in Loenen zamelt geld in voor mensen in noodsituaties

Jochem van Gelder (l) in gesprek met Gabrielle Berger (r).
Jochem van Gelder (l) in gesprek met Gabrielle Berger (r). © Omroep Gelderland
LOENEN - Alle inkomsten van Kringloop De Waterlelie in Loenen gaan direct naar het goede doel. Ze zetten zich namelijk in voor ADRA. Deze stichting probeert mensen in nood zoveel mogelijk te helpen.
Initiatiefneemster Gabrielle Berger wist gelijk dat ze zich in wilde gaan zetten voor ADRA. Dat vertelt ze in het Omroep Gelderland-programma De Gulden Gelderlander. "ADRA is een hulporganisatie die in 144 landen gevestigd zit. Ze organiseren noodhulp, wederopbouw, helpen kinderen naar school, bouwen scholen en helpen mee aan zelfvoorzienendheid." Waarom ze uit alle goede doelen deze stichting heeft gekozen? "Hier gaat 98 procent van het geld naar de mensen toe."
Jochem van Gelder helpt een handje in de kringloopwinkel.
Kringloopwinkel in Loenen zamelt geld in voor mensen in noodsituaties - Gulden Gelderlander
Doordat de kringloopwinkel volledig draait op vrijwilligers, hebben ze weinig vaste lasten. "Sommige vrijwilligers werken hier maar kort, andere blijven langer. En sommige komen hier werken om daarna terug te keren op de arbeidsmarkt. Al onze werknemers hebben een eigen verhaal. En dat is het leuke eraan", legt Berger uit.

Gezondheidszorg en onderwijs

ADRA is niet alleen vlak na een ramp aanwezig. Veel mensen in ontwikkelingslanden leven in erbarmelijke omstandigheden en in slechte gezondheid. Allerlei ziektes zorgen ervoor dat ze overlijden of niet voor zichzelf kunnen zorgen. Dat ziet de stichting ook als een noodsituatie. Daarom bouwen ze onder andere gezondheidsklinieken en ze richten zich op preventie en onderwijs.
Bekijk hieronder de hele uitzending van de Gulden Gelderlander
De Gulden Gelderlander - Aflevering 3