Rivierengebied

'Vrouwen moesten hun plas ophouden', corsoclub bouwde met hindernissen

Werken aan de corsowagen van Culemborg
Werken aan de corsowagen van Culemborg © Omroep Gelderland
CULEMBORG - Het kost maanden om een wagen te bouwen voor het Tielse fruitcorso. In Culemborg konden ze pas in maart beginnen. Ze moesten verhuizen naar een nieuwe hal, waar de bouwers zich een tijdland moesten behelpen. Zo was er geen stromend water en geen vaste aansluiting op het stroomnet.
De wagen is iets kleiner dan andere jaren, geeft voorzitter Henk van de Dijk toe. Er waren de nodige hindernissen te overbruggen.
In de hal aan de Parallelweg Oost wordt gebouwd aan een wagen vol lampions in Chinese stijl. Er wordt de laatste dagen nog druk met groentes, fruit en zaden gewerkt om die op de wagen te krijgen. Want de producten moeten er zaterdag tijdens het corso zo vers mogelijk op zitten.

Aggregaat en diesellucht

Lang moesten de leden van de corsoclub werken met het geluid van het aggregaat buiten de hal, en soms kwam de diesellucht ook naar binnen. Toch waren ze blij met deze stroom. "Er kan gewoon niet gelast worden aan de wagens zonder stroom", legt Van Dijk uit. Net drie dagen voor het corso kreeg de hal een aansluiting op het lichtnet.
"We hebben hier nu meer licht als in onze vorige hal", zegt een van de plaksters. Stromend water is er al wat langer, maar eerder was dat met het papier-maché maken niet fijn werken. "Het was bijna niet te doen. Als je de handen moest wassen, moest je dat in een emmer water doen en met een doek de handen drogen. Dan ging je nog met plakhanden naar huis", blikt een van de leden terug.
Het toilet doorspoelen was er ook niet bij. "De mannen konden wel buiten staan en de vrouwen moesten het maar even ophouden", vertelt een plakster lachend.