Rivierengebied

Nog twee verdachten van aanslagen op fruitbedrijf voor rechter

Fruitbedrijf De Groot in Hedel.
Fruitbedrijf De Groot in Hedel. © Omroep Gelderland
KERKDRIEL - De langlopende afpersingszaak rondom het Hedelse fruitbedrijf De Groot krijgt een vervolg. Nadat de hoofdverdachte eerder al voor bijna twintig jaar achter de tralies verdween, stonden twee handlangers woensdag voor de rechter. Ze zouden een aanslag hebben uitgelokt.
De verdachten zijn twee 21-jarige mannen uit Rotterdam. Zij zouden, in opdracht van de hoofdverdachte, een poging hebben gedaan om een aanslag uit te lokken bij een woning aan het Kaapeind in Kerkdriel. In mei 2021 werden daar stenen tegen de ruiten gegooid.
In de afpersingszaak van het fruitbedrijf zijn in 2020 en 2021 tal van incidenten geweest bij (oud-)werknemers en (familieleden van) de directie van het bedrijf. Het incident bij deze woning in Kerkdriel werd niet meteen herkend als onderdeel van deze aanslagenreeks, omdat het op vernieling van een ruit leek.

De aanslagen tegen medewerkers van De Groot begonnen in 2019 na een poging tot afpersing van het fruitbedrijf. Aanleiding was de vondst van een partij cocaïne in een doos bananen. De Groot was hiermee naar de politie gestapt.

Dat ontaardde in een reeks van zeven aanslagen. Daarbij werd zelfs een op scherp staande handgranaat bij een appartementencomplex achtergelaten.

Twee broers zagen hun huis in vlammen opgaan nadat er een brandbom naar binnen was gegooid. Ze konden ternauwernood aan de vuurzee ontsnappen. Een van hen raakte zwaargewond.

Telefoongesprekken onderschept

Uit politieonderzoek is gebleken dat het de opzet was om een ruit in te gooien en vervolgens met zwaar vuurwerk of een explosief veel schade aan te richten. Deze informatie kwam naar voren uit onderschepte telefoongesprekken tussen deze twee verdachten.
De onderschepte communicatie leverde ook bewijs op dat de inmiddels opgesloten hoofdverdachte ook de initiatiefnemer van deze mislukte aanslag was.

Contact gelegd in gevangenis

Eén van de Rotterdammers zat destijds in dezelfde penitentiaire inrichting gedetineerd als de hoofdverdachte. Samen met de andere verdachte heeft hij het plan bedacht om de aanslag in Kerkdriel door twee anderen te laten plegen.
'Verdachte was onder de indruk en dacht dat hij geld zou krijgen'
Openbaar Ministerie
De medegedetineerde van de hoofdverdachte heeft verklaard dat hij door hem bedreigd werd. Maar uit de afgeluisterde telefoongesprekken blijkt dat deze verdachte erg onder de indruk was van de hoofdverdachte, en in de veronderstelling verkeerde dat hij veel geld zou krijgen voor het regelen van aanslagen.

'Afpersing hield samenleving in zijn greep'

Volgens de officier van justitie hebben beide mannen zich schuldig gemaakt aan een mislukte uitlokking van een aanslag: "Die qua uitvoering wellicht in het niet valt bij de andere aanslagen, maar die niet los kan worden gezien van die reeks aanslagen in een afpersingszaak die een deel van onze samenleving jarenlang in zijn greep heeft gehouden", aldus de officier van justitie in zijn requisitoir.

Jaren celstraf geëist

Voor de uitlokkers zijn gevangenisstraffen op zijn plaats, vindt het OM. De man die tijdens de uitlokking gedetineerd was, hoorde vier jaar en zes maanden tegen zich eisen. Hij had een meer sturende rol dan de andere 21-jarige. Die hoorde drie jaar, waarvan één voorwaardelijk, tegen zich eisen.