Arnhem en omstreken

Oostpool voor het voetlicht: 'Theater is voor iedereen!'

Oostpool voor het voetlicht: 'Theater is voor iedereen!'
Oostpool voor het voetlicht: 'Theater is voor iedereen!'
ARNHEM - Aan de rand van Arnhem, richting de Rijn, zit Theater Oostpool. Sinds 2001 werkt en treedt het gezelschap op in eigen huis aan de Nieuwstraat, om daarna uit te waaien naar podia elders. Dit jaar bestaat het gezelschap zeventig jaar. De docu 'Theater is Voor Iedereen!' volgt de groep in een roerig seizoen.
In 1953 startte de groep als Toneelgroep Theater. De groep kreeg al snel bekendheid door een reeks eigengereide stukken. Acteurs voelden zich aangetrokken tot de provincie, maar het doel was toneel overal aan de man te brengen. Een enkele keer kwam de groep in opspraak vanwege heikele onderwerpen, maar duidelijk was dat serieus werd gewerkt aan een relevant repertoire.
© Gelders archief

'Atoomambitie'

Deze basis zou de rode draad vormen in de geschiedenis van het gezelschap. Naast vele naamsveranderingen wisselden verschillende leiders elkaar af. In de jaren 60 en 70 tekende Hans Croiset voor de artistieke en de zakelijke leiding. Met twaalf producties per jaar werd er hard gewerkt. Dat leidde tot een drietal ziekenhuisopnames maar 'je pufte door, gedreven door atoomambitie'.
Die drive kent ook Daria Bukvić, de 34-jarige huidig artistiek directeur van Oostpool. Aangesproken door de rebelse speelstijl wist ze dat haar creatieve plek in Oost Nederland lag. Die kans kreeg ze van Marcus Azzini die kort daarop vertrok wegens grensoverschrijdend gedrag. Aan haar de taak om, samen met (inmiddels vertrokken) zakelijk directeur Michiel Nannen, het gezelschap weer veilig te maken. Een opgave die in combinatie met een zieke moeder tot een burn-out leidde.
lezing Detective Moncler
lezing Detective Moncler

Bejubeld

Zonder hun boegbeeld, maar koersgericht, start de groep het seizoen. Regisseur Char Li Chung zet met De Bananengeneratie de spot op Oost-Aziatische Nederlanders. Een bejubeld stuk dat zijn uitwerking niet mist. Ook Detective Moncler, waar makersduo Jan Hulst en Kasper Tarenskeen actrice Suzan Visser een freaky detective laat spelen, blijft bij. Met Introdans en Phion brengt Oostpool amateurspelers bij elkaar in Paradiso, een voorbeeldproductie voor hoe Oostpool jongeren enthousiast wil maken voor cultuur. Net als de trailervoorstellingen in samenwerking met Theater Sonnevanck .
Hans Gerritsen 'Kickoff Paradiso' © Hans Gerritsen

Gelderse binding

Die trailer komt uit de koker van Rob Ligthert en Peer Wittenbols. Begin deze eeuw bestierde het regisseur/schrijversduo Toneelgroep Oostpool. Zij geloofden dat een gezelschap verankerd moest zijn in de stad. "In Arnhem was behoefte aan culturele aanjagers. Ik wilde die aanjager wel zijn", aldus Ligthert, die stad en bewoners inzette voor zijn missie. Hier wonen en werken en opvoeringen in een theater aan huis. Het huistheater is er nog, de trailer wordt na 22 jaar vervangen.

Toekomst

Ook Bukvić verhuisde naar Arnhem en maakte haar rentree met haar voorstelling Midzomernachtsdroom. Na afloop kreeg ze de Prijs van de Kritiek overhandigd, voor haar omgang met de corona- en de #MeToo-crisis. Bij de uitreiking waren haar vrouwelijke voorgangers aanwezig. Agaath Witteman, artistiek leider eind jaren 80 en in portretvorm Elise Hoomans. Op de afbeelding springt Hans Croiset, partner van Witteman, in het oog. "Als die met de heropening van de schouwburg over vier jaar opnieuw wordt opgehangen, kom ik onthullen!"
Dat Daria dan nog steeds aan het hoofd staat, lijkt vrij zeker. "Langdurig besturen acht ik moreel niet verdedigbaar", zegt zij, doelend op het ontstaan van machtsposities. "Maar twee periodes kunstplan van vier jaar, dat zou mooi zijn!"
'Theater is voor Iedereen' is 26/9 en 3/10 te zien bij TV Gelderland om 17.15 uur (daarna ieder uur herhaald).
Hans Croiset, Agaath Witteman en Daria Bukvić.
Hans Croiset, Agaath Witteman en Daria Bukvić. © privé