Arnhem en omstreken

Ongevallen mogelijk door gladheid: 'Rustiger rijden is het devies'

Auto rijdt van de dijk in Nederhemert
Auto rijdt van de dijk in Nederhemert © Meesters Multi Media
ARNHEM - In Gelderland raakten dinsdagavond en -nacht in totaal vier auto's van de weg. "Dat komt waarschijnlijk door de heftige regen na een droge periode", stelt Robin Siemes van autorijschool Into Traffic in Arnhem.
"Het is lange tijd droog geweest. Auto's stoten vloeistof af, bijvoorbeeld ruitenwissersvloeistof. Niet veel, maar het blijft op de weg liggen. Na een lange tijd van droogte zakt het minder makkelijk weg. Het heeft dus meer tijd nodig om weg te spoelen, waardoor de weg glad wordt", legt Siemes uit.

Vier ongevallen

In Nederhemert reed dinsdagavond een auto van de dijk, tussen Putten en Voorthuizen belandde een auto in de sloot, in Lunteren botste een auto op een lantaarnpaal en in Varik raakte volgens een correspondent een bestuurder de macht over het stuur kwijt en kwam in een sloot terecht. Hoe deze ongevallen konden gebeuren is niet duidelijk, maar de hevige regenval kan een rol hebben gespeeld.
Siemes heeft een helder advies om te voorkomen dat een automobilist in deze omstandigheden van de weg raakt: "Rustiger rijden. En niet remmen in een bocht, want dan ben je van richting aan het veranderen. Dus voor die tijd afremmen."

Auto op z'n kant tegen stoeprand

"Ik maakte het vorige week zelf mee. Reed in de auto bij het station onder het spoor door. Ik reed op de linkerrijstrook en met de bocht mee. Rechts stond een lesauto stil in de bocht. Iemand wou er toch voorlangs en schoof op de zijkant de bocht door in plaats van hoe het zou moeten. Het liep gelukkig goed af, hij kwam tegen de stoeprand tot stilstand. Maar je verwacht bij 30 graden niet dat het glad is."
Ingrid Wetser, projectleider van Veilig Verkeer Nederland raadt verder aan om een rijvaardigheidstraining of slipcursus te doen. "Of een lesje te volgen, zodat je up-to-date blijft."