Arnhem en omstreken

Marcouch wil landelijk drugsdebat: 'Het vernietigt gezinnen en levens'

Burgemeester Ahmed Marcouch, rechts een man die wordt afgevoerd na een inval in Presikhaaf.
Burgemeester Ahmed Marcouch, rechts een man die wordt afgevoerd na een inval in Presikhaaf. © ANP/Omroep Gelderland
ARNHEM - Er moet een nationaal drugsdebat komen waarbij alle opties op tafel liggen om drugscriminaliteit een halt toe te roepen. Die oproep doet burgemeester Ahmed Marcouch na vragen van Omroep Gelderland over het dertigste drugspand in nog geen drie jaar tijd dat alleen al in één Arnhemse wijk werd opgerold. "We moeten van het idee af dat een pilletje gezellig is. Er kleeft bloed aan."
Sinds zijn aantreden als burgemeester in 2017 staat Marcouch bekend als een crimefighter. In Arnhem werden er sinds 2020 196 drugspanden opgerold. In de wijk Presikhaaf dertig. Dat die cijfers zo hoog zijn, is volgens Marcouch niet gek: "Als je veel bestrijdt, constateer je ook veel."

Zorgen over kinderen

Bovendien moeten zijn inwoners geen zorgen hebben over hun kinderen, omdat je weet dat er in het pand naast je wordt gedeald, stelt Marcouch. "Of hinder hebben van nachtelijk geschreeuw of aanbellen. Ik sta naast degenen die daar last van hebben."
We moeten af van het idee dat zo'n pilletje leuk, romantisch of gezellig is. Daar kleeft bloed aan.
Dweilen met de kraan open is het oprollen van al die panden volgens Marcouch niet. "We beëindigen de verstoring en herstellen de openbare orde. Je lost daarmee het probleem van die straat op. Dat is mij ook wat waard. Ondanks dat het uiteindelijk geen oplossing is voor het grotere probleem. Als een crimineel vastzit, heb je er in elk geval in die periode geen last van."

Gezinnen en mensenlevens vernietigd

Het echte probleem is de vraag en het aanbod van drugs in de samenleving, ziet de burgervader. "Er moet meer bewustwording komen dat drugsgebruik slachtoffers maakt. De urgentie is hoog om een nationaal drugsdebat te hebben. Daar kun je spreken over de vraag of legalisatie een oplossing is", aldus Marcouch.
De burgermeester denkt dat het legaliseren van harddrugs in Nederland niet gaat werken. "We moeten af van het idee dat zo'n pilletje leuk, romantisch of gezellig is", bepleit Marcouch. "Daar kleeft bloed aan. Het vernietigt gezinnen en mensenlevens." Dat mensen het slikken van een pilletje op festivals goedpraten noemt hij 'echt fout'.

Strafblad en liquidaties

Het oneerlijke is dat juist in wijken als Presikhaaf kwetsbare inwoners worden geconfronteerd met deze criminaliteit, ziet Marcouch. "Die verkeren in financiële omstandigheden waardoor ze makkelijker te verleiden zijn om een extraatje te verdienen. Een bijstandsmoeder is met een hennepplantage in een keer van haar schulden af. Maar het blijft nooit bij die ene keer. Je kunt een strafblad krijgen of zelfs met liquidaties worden geconfronteerd."

'Ook gewoon hebzucht'

Daarnaast is er 'ook gewoon sprake van hebzucht'. "Het snelle geld. Persoonlijk kan ik niet begrijpen wat iemand ziet in een jas van 5000 euro, maar dat is nu eenmaal een werkelijkheid die er is", weet de burgemeester.
Doordat hij keihard inzet op repressie, gaat daar ook een preventieve werking vanuit, meent Marcouch. "Toch moeten we ook perspectief bieden. Preventief ondersteunen op scholen en bij het opvoeden. Jongeren aan het werk helpen. Ze het 'pad van het eerlijke geld' wijzen."
"We moeten jongeren contra-ronselen", hoort de burgemeester zijn jongerenwerkers zeggen als tegenreactie op het ronselen van dealers door drugscriminelen.

Langs elkaar heen leven

Het probleem dat in achterstandswijken inwoners met verschillende culturen en achtergronden niet goed mengen, noemt Marcouch 'heel triest'.
Ik kwam pas voor het eerst bij een autochtone Nederlandse familie thuis toen ik 24 jaar oud was.
"Die polarisatie blijft hardnekkig. Je ziet toch dat mensen de neiging hebben om naar mensen toe te trekken die op hen lijken. Of dat nu gaat om opleiding, afkomst of religie."
Zelf ondervond Marcouch dat aan den lijve. "Ik kwam pas voor het eerst bij een autochtone Nederlandse familie thuis toen ik 24 jaar oud was. Een collega bij de politie waar ik toen werkte, hield een housewarming."

'Niet per se fout of racistisch'

Die scheiding is volgens Marcouch niet per se fout of racistisch. "Het wordt problematisch wanneer je in je eigen straat geen contact meer met elkaar kunt maken."
Waar contact ontstaat, zijn mensen ook veel gelukkiger.
Ook helpt het niet als een kind zich schaamt voor zijn ouders of woonsituatie, weet Marcouch. "Dan durf je een ander kind niet thuis uit te nodigen. Ik deed dat zelf vroeger ook niet, omdat we veel te klein woonden."

Speeldates jongste Marcouch

Het jongste zoontje van Marcouch heeft nu elke week twee speelafspraken met vriendjes uit de buurt. "Dan ontstaat er een vanzelfsprekende interactie. Dat wordt een generatie die veel makkelijker door die bubbel heen breekt."
Waar contact ontstaat, zijn mensen ook veel gelukkiger, daarvan is Marcouch overtuigd. "We hebben relaties nodig."