Arnhem en omstreken

Zo werd deze wijk het drugstoneel van Arnhem

De inval aan de De Houtmanstraat eerder dit jaar.
De inval aan de De Houtmanstraat eerder dit jaar. © Omroep Gelderland
ARNHEM - In Arnhem zijn 196 drugspanden opgerold sinds 2020, maar één wijk spant de kroon. In Presikhaaf ging eind augustus bij het dertigste pand het slot erop. Dat is gemiddeld één per maand in deze ene wijk. Hoe kon die het drugstoneel van Arnhem worden?
DENK-raadslid Mustafa Bal is geboren en getogen in Presikhaaf. Zijn partij heeft er stevig voet aan de grond. Afgelopen gemeenteraadsverkiezingen werd DENK er in het oosten van de wijk zelfs de grootste.
"Ik ken de wijk niet anders", stelt Bal. "Dus ik voel me er niet onveilig. Maar er zijn natuurlijk inwoners die zich er niet veilig voelen als ze 's nachts over straat gaan."

'Dat is minder zichtbaar'

Zelf zegt Bal niet veel mee te krijgen van de drugsproblematiek op straat. "Maar als ze aan het dealen zijn, komen ze natuurlijk ook niet naar mij toe. In Park Presikhaaf bijvoorbeeld zal wel het een en ander gebeuren. Dat is minder zichtbaar."
Wel maakt het raadslid zich zorgen over de invloed die de drugshandel heeft op de bewoners van zijn wijk. "Je vraagt je af of jongeren daarvoor worden geronseld. Hun betrokkenheid daarbij is natuurlijk wel een zorg. Ik zie dat jongerenwerkers hard hun best doen op dat gebied. Die verrichten erg veel inspanningen. Maar er zijn ook jongeren die we niet bereiken."

'Argwaan naar andere buren'

Dat er zoveel drugspanden in Presikhaaf worden opgerold, betekent enerzijds dat de politie succesvol was, constateert Bal. "Ik kan me ook voorstellen dat er daardoor met enige argwaan naar andere buren wordt gekeken. Daar moet met inwoners over worden gesproken. Wellicht door bijeenkomsten te organiseren om zaken toe te lichten en hun zorgen weg te nemen."
De hoge drugscijfers zijn volgens Bal bovendien niet los te zien van de armoede in de wijk. "Welvaart moet eerlijker worden verdeeld", aldus het raadslid.

'Zorgbedrijf verhuurde aan voormalig daklozen'

Bram Derix is bestuurslid van de vereniging van eigenaren (VVE) waar het dertigste opgerolde drugspand van de wijk bij hoort. Dat aan de De Houtmanstraat. "Ik heb daar een jaar geleden al een mail over gestuurd naar de wijkagent", stelt Derix.
Daar kwam volgens hem geen reactie op. "Er was een vreemde huurconstructie van een zorgbedrijf dat het weer doorverhuurde aan twee voormalig daklozen. Die mensen moeten begeleiding hebben en juist daar ontbrak het aan." Er was onder meer overlast van steeds meer mensen die er over de vloer kwamen, weet Derix. "In de nacht was er gebonk op mijn deur. Er kwam raar volk."

'Topje van de ijsberg'

Het bestuurslid vraagt zich af of de massale inval door een tiental agenten met stormrammen, schilden en een kettingzaag voorkomen had kunnen worden als eerder op zijn meldingen was gereageerd.
De dertig opgerolde drugspanden zijn volgens Derix nog maar het topje van de ijsberg. Toch is hij wel blij dat burgemeester Ahmed Marcouch het nu wil aanpakken. "Een tweede denkt wellicht wel twee keer na. Criminelen houd je uiteindelijk toch niet tegen, maar in ons gebouw heeft het de rust wel weer teruggebracht. Ons veiligheidsgevoel neemt toe."

'Bolletjes in de speeltuin'

Zelf heeft Derix het opgegeven zich als actieve wijkbewoner de laatste jaren met de problematiek te bemoeien. "Een gesprek aangaan met hangjongeren heeft gewoon geen zin. Er wordt continue gedeald. De bolletjes lagen gewoon in de speeltuin." Doordat veel wijkbewoners zijn vertrokken, is er minder sociale controle, ziet Derix.
De wijk glijdt af en verloedert, in de ogen van Derix. "Het is hier bovendien DENK of PVV wat er wordt gestemd. Een grotere tegenstelling kun je niet hebben. En die twee werelden zoeken vooral elkaar op. Een mix van leefstijlen en culturen zou goed zijn. Begin er eens mee door dat te creëren met het toewijzen van woningen", is Derix zijn advies.

Reactie politie

De politie laat weten dat het niet automatisch zo is dat een melding van een burger gelijk leidt tot doorpakken van de politie. "Wij kunnen niet zomaar iemand aanhouden of een actie starten op basis van een melding", legt een woordvoerder uit. "Daar moet verder onderzoek naar plaatsvinden."

"In veel gevallen kunnen meldingen wel leiden tot het starten van een onderzoek. Maar zelfs dan is er vaak wel meer dan een melding nodig om te kunnen doorpakken. Dat er niet zichtbaar wordt doorgepakt in de vorm van een actie ter plaatse, wil niet zeggen dat de melding niet is opgepakt en dat we stil zitten."