Arnhem en omstreken

Deze Gelderlanders maken goede kans op plek in Kamer

Loes ten Dolle (D66), Henk Vermeer (BBB) en Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) kandideren zich voor de Kamerverkiezingen.
Loes ten Dolle (D66), Henk Vermeer (BBB) en Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) kandideren zich voor de Kamerverkiezingen. © D66/BBB/Omroep Gelderland - fotobewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - Met nog ruim negen weken tot de landelijke verkiezingen, hebben een groot aantal Haagse partijen de voorlopige kieslijsten bekend gemaakt. Daarop staan 57 Gelderlanders. Naast een aantal vertrouwde gezichten, hebben de partijen ook plek gemaakt voor nieuwkomers op de lijst.
Kandidaten uit Harderwijk gooien hoge ogen voor een Kamerzetel. Henk Vermeer van de BoerBurgerBeweging staat op de vierde plek op de lijst. Daarmee hij verzekerd te zijn van het pluche. Vermeer werkt als fractiemedewerker bij de boerenpartij en zat tot enkele weken geleden in de gemeenteraad van Harderwijk voor Harderwijk Anders.
VVD-politica Christianne van der Wal, ook uit Harderwijk, is momenteel Stikstofminster en was gedeputeerde in Gelderland. Ze staat als vijfde op de lijst van de liberalen. Lisa Westerveld maakte zich de afgelopen jaren als GroenLinks-kamerlid sterk voor onderwijs en jeugdzorg. De geboren Achterhoekse woont nu in Nijmegen en staat als vijfde op de gezamenlijke lijst GroenLinks-PvdA. Elrie Bakker staat voor JA21 op plek vier. De Groesbeekse is nu fractievoorzitter van de partij in de Gelderse Staten.
Kijk hier welke kandidaten uit jouw gemeente komen:

Raadsleden kandidaat

Andere Gelderlanders die hoog op de conceptlijsten staan, zijn bijvoorbeeld SP'er Sarah Dobbe met haar zesde plaats. Ze werkt nu voor de landelijke fractie en zit in de Arnhemse raad zit voor de socialisten. Yildrum Usta zit in hetzelfde schuitje. De kandidaat van DENK werkt ook voor de partij in Den Haag en zit in de gemeenteraad van Arnhem.
De ChristenUnie zet Tobias Holtman uit Aalten met een zevende plaats hoog op de lijst. Hij is nu de voorzitter van de lokale fractie in de gemeenteraad. Het Nijmeegse raadslid Marijke Synhaeve wordt door D66 bestempeld als 'topkandidaat'. Ze komt uit Lent en is adviseur(jeugd)zorg.

Ervaring in Kamer

Chris Stoffer uit Elspeet is de nieuwe lijsttrekker van de SGP, nadat nestor Kees van der Staaij in augustus aankondigde na de verkiezingen niet terug te keren. De 48-jarige Veluwenaar deed politieke ervaring op in de gemeenteraad van Nunspeet en zit sinds 2018 in het parlement. Daar maakte hij zich onder meer sterk voor de aanpak van het knooppunt A1/A30 bij Barneveld.
Rob Jetten (D66) en Chris Stoffer (SGP) zijn de Gelderse lijsttrekkers.
Rob Jetten (D66) en Chris Stoffer (SGP) zijn de Gelderse lijsttrekkers. © ANP - fotobewerking Omroep Gelderland
Bij D66 staat Rob Jetten (36) uit Beek-Ubbergen aan het roer. Het is geen verrassing dat Jetten bovenaan de kandidatenlijst staat. Hij maakte snel carrière binnen de partij: Jetten leidde de jongerentak, zat in de Nijmeegse gemeenteraad, was Kamerlid en nam in 2018 het stokje over van Alexander Pechtold als fractievoorzitter in de Tweede Kamer. In het inmiddels gevallen kabinet is hij de eerste minister voor Klimaat en Energie en daarmee één van de jongste bewindslieden uit de Nederlandse geschiedenis. Bij de bekendmaking van zijn lijsttrekkerschap zei hij op te willen komen voor de nieuwe generatie.
Huidig Kamerlid Evert Jan Slootweg uit Bennekom is nu de financiële man voor het CDA in de Tweede Kamer. Hij is door zijn partij als twaalfde op de kieslijst gezet.

'Bijdragen aan oplossingen'

Enkele Gelderlanders staan lager op de kieslijsten, maar hun ambitie is er niet minder om. Zo staat Enrico Bosters uit Nijmegen als laatste op de lijst voor D66. "Ik heb van huis uit meegekregen dat je niet moet zeuren maar moet bijdragen aan oplossingen. in dat kader vind ik het belangrijk om dan mee te denken, mee te doen en mee te helpen", motiveert Bosters zijn kandidaatstelling.
Dat hij als laatste op de D66-lijst staat vindt Enrico helemaal niet erg. "Het is juist heel bijzonder. Volgens mij ben ik de jongste op de lijst." Florian Huiskamp uit Groenlo is oud-militair, werkte voor de NAVO en is nu docent. Dat combineert de Achterhoeker met enkele functies voor de BBB. Voor die partij is hij de nummer 23.

Tweede Kamerverkiezingen bij Omroep Gelderland
Snelwegen, stikstofprojecten of woningbouwplannen. Het beleid wat de Tweede Kamer in Den Haag maakt heeft grote invloed op Gelderland. Met de nieuwe verkiezingen in aantocht, gaat Omroep Gelderland voor jou op zoek naar antwoorden.

Welk thema leeft bij jou? Waar maak je je zorgen over? Welke vraag zou je graag aan een kandidaat stellen? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl.

Verantwoording
De redactie van Omroep Gelderland analyseerde de voorlopige kieslijsten van 50PLUS, BBB, BVNL, CDA, ChristenUnie, D66, DENK, JA21, Partij voor de Dieren, PvdA-Groenlinks, SP en VVD. We bestempelen iemand als 'Gelderlander' als de kandidaat in Gelderland woont. In veel gevallen melden partijen zelf waar hun kandidaten wonen. Als een politieke partij de woonplaats van kandidaten niet op de concept-kieslijst vermeldde, dan hebben we dat met behulp van internet achterhaald.

Nieuwe Gelderse kandidaten voor de Tweede Kamer