Rijk van Nijmegen
Zorgen voor een fitte viervoeter of ander huisdier? Dat doe je zó

NIJMEGEN - Een hond lijkt op zijn baasje, klinkt het vaak. En dit geldt ook voor de gezondheid. Onze huisdieren bewegen te weinig, net als wij zelf. De Nijmeegse dierenarts Roeland Wessels vertelt hoe je zorgt voor een fitte viervoeter of ander huisdier.
Net als bij mensen, hebben ook honden last van bewegingsarmoede. "Honden zijn afhankelijk van hun baasje om te gaan wandelen. Als die dat minder doet, krijgt de hond automatisch ook minder beweging", zegt de Nijmeegse dierenarts. Maar ook katten kunnen wel wat meer beweging gebruiken. "Katten worden steeds meer en vaker in huis gehouden, waardoor het voor die dieren toch een stuk minder aantrekkelijk wordt om te bewegen", zegt Wessels.
Toch heeft de dierenarts een paar tips om ook de binnenkatten wat meer te laten bewegen. "Je kunt de brokjes natuurlijk zo klaar zetten, maar je kunt er ook voor kiezen om ze te verspreiden over de keukenvloer. Hierdoor is de kat echt bezig om alle brokjes bij elkaar te zoeken en zit er meer beweging in." Daarnaast kun je natuurlijk ook speeltjes voor je kat aanschaffen, zoals een laserpen. "Katten vinden het geweldig om daar achteraan te jagen."
Ook ziet Wessels steeds vaker dat mensen een overdekte ren voor hun kat in de tuin bouwen. De katten hebben dan alle ruimte om te bewegen, maar je hoeft er niet bang voor te zijn dat je ze kwijt raakt.
Extra aandacht voor konijnen
Voor hamsters hoef je minder moeite te doen om ze te laten bewegen. Wessels: "Hamsters hebben een natuurlijke aandrang om te bewegen. Als ze een loopwiel hebben,zullen ze hier dus zelf wel gebruik van maken." Voor konijnen vraagt de dierenarts bijzondere aandacht. "Die moeten bewegen. Een konijn huppelt de hele dag in de natuur op zoek naar eten. Ik zie ze af en toe in zo'n kleine kooi zitten, dat breekt mijn hart."
Mentale gezondheid
Ook voor de mentale gezondheid van dieren is het belangrijk dat ze genoeg beweging krijgen. Honden vinden het bijvoorbeeld heel fijn om in hun omgeving rond te lopen en te snuffelen, dit is heel ontspannend voor ze. "Als eigenaar wil je dan misschien liever doorlopen omdat je bijvoorbeeld naar kantoor moet, maar het is juist belangrijk zowel voor hond als baas om dat moment even te nemen", legt de dierenarts uit.
Je hoeft niet snel bang te zijn dat je te veel loopt met je hond. "Een wolf loopt wel vijftig kilometer op een dag" vertelt de dierenarts. "Een chihuahua of teckel zal een stuk minder kunnen lopen, maar als je een stevige labrador of Duitse herder hebt, kun je daar makkelijk tien kilometer mee lopen."\
Wessels zegt er nog wel bij dat een baasje eigenlijk maar vijf kilometer hoeft te lopen. "De hond loopt namelijk steeds heen en weer. Als jij er dus vijf hebt gelopen, heeft de hond er al tien kilometer op zitten." Bijkomend voordeel is dat je dan zelf ook al een heel groot deel van je dagelijke stappen hebt gezet.