Rijk van Nijmegen

Wie rooft de rupsen uit de Hortus Nijmegen?

Koninginnenpage
Koninginnenpage © Bert Lagerweij Hortus Nijmegen
Medewerkers van de Hortus Nijmegen begrijpen er niets van. Er zaten prachtige rupsen in de theetuin, waar dagelijks fotografen op afkwamen die de verschillende stadia van de rups vastlegden. Maar een aantal weken geleden verdwenen plotseling zo'n acht rupsen en een week geleden weer zes.
"Het is misschien wel iemand die goede bedoelingen heeft", mijmert Hortus medewerker Bert Lagerweij over degene die waarschijnlijk de rupsen heeft meegenomen naar huis. "Misschien wel iemand die ze thuis in een kasje zet en dagelijkse verandering van de rupsen wil bekijken."

Niet de bedoeling

Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling, zo vinden de medewerkers van de Hortus in Nijmegen. Want ook anderen moeten kunnen genieten van de groene rupsen van de koninginnenpage. Twee à drie weken geleden verdwenen al acht rupsen en afgelopen week verdwenen er nog eens zes.
Ontpopt tot vlinder kunnen de rupsen nog niet zijn, zo weten de medewerkers. Daar is het seizoen niet naar. Verplaatst zullen ze zich ook niet hebben, want waar de medewerkers ook hebben gezocht, de diertjes waren nergens meer te vinden.
Hortus Nijmegen in vrolijker tijden
Hortus Nijmegen in vrolijker tijden © Bert Lagerweij (Hortus Nijmegen)

Hartig woordje spreken met 'rupsendief'

Het lijkt Bert Lagerweij ook onwaarschijnlijk dat ze door vogels zijn opgegeten. "Het is niet mijn expertise gebied", zegt hij, "maar ik begrijp van collega’s dat deze rupsen helemaal niet aantrekkelijk zijn voor vogels. Bovendien zaten ze er tot voor kort gewoon, dus waarom zouden ze nu ineens opgegeten worden?"
Lagerweij zou graag eens een hartig woordje spreken met degene die de rupsen heeft meegenomen. "We zullen geen aangifte doen bij de politie, maar wel aangeven dat je op deze manier de natuurbeleving voor anderen wegneemt."