Rijk van Nijmegen
Zorgnota vaak onbegrijpelijk, Nijmeegse Karin pleit voor meer duidelijkheid

NIJMEGEN - Voor veel patiënten is het onduidelijk wanneer ze nou zelf moeten bijbetalen voor medicijnen. Dat ontdekte Karin van Kouwen van de SP in Nijmegen toen zij zelf haar zorgrekeningen goed ging inspecteren. Het lijkt erop dat sommige patiënten onterecht extra moeten bijbetalen voor duurdere medicijnen terwijl de apotheek een goedkopere variant had moeten leveren. Ook de Patiëntenfederatie Nederland krijgt die signalen. Karin pleit voor meer duidelijkheid.
Ze kwam er eigenlijk per toeval achter en het gaat niet om veel geld, maar toen de Nijmeegse Karin van Kouwen enige tijd geleden antibiotica moest slikken voor een blaasontsteking zag zij tot haar verbazing dat zij zelf moest bijbetalen voor de medicijnen. Karin: “Dat vond ik raar omdat het om antibiotica gaat en dat wordt meestal volledig vergoed.”
Duurder medicijn geleverd
Karin van Kouwen ging op onderzoek uit en zag op medicijnkosten.nl dat zij een duurdere variant had gekregen van het middel tegen blaasontsteking. Navraag bij de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) leerde haar dat apotheken doorgaans de goedkoopste variant van een medicijn moeten leveren tenzij de arts uitdrukkelijk een duurder merk voorschrijft. Doet de apotheek dat niet, bijvoorbeeld omdat de goedkoopste variant niet op voorraad is, dan mogen de kosten niet zo maar doorberekend worden aan de patiënt.
Volgens de apotheker Miriam Stoks is dat in dit geval niet aan de orde aangezien de arts heeft gevraagd om een medicijn met vertraagde afgifte. Daarvan is volgens haar alleen een variant beschikbaar die door de verzekering van Karin van Kouwen niet wordt vergoed.
"Patiënten soms bezorgd als blauw pilletje verandert naar wit pilletje"
Stoks begrijpt wel dat het voor patiënten vaak onbegrijpelijk is wanneer zij nou moeten bijbetalen. Zij krijgt wel vaker vragen aan de balie. Miriam Stoks: “Merk A wordt vergoed voor de verzekerde, merk B niet en dan zijn mensen bezorgd over de wisseling van hun doosje. En terecht. Wij kunnen hun dan uitleggen dat het hetzelfde werkt, maar als je al tien jaar een blauw pilletje slikt en het wordt ineens een witte dan kan ik me heel goed voorstellen dat mensen daar zorgen over hebben.”
Ook de Patiëntenfederatie Nederland ziet een toename van mensen die plotseling geconfronteerd worden met extra medicijnkosten. Maar de precieze oorzaken daarvan kennen ze nog niet en gaan ze nu nader onderzoeken. Want, zo zegt een medewerker: “Dit wil niemand dus als we dat kunnen oplossen is dat een goede zaak. “
Erg ingewikkeld
Woordvoerder Jos Engelkes van apothekersorganisatie KNMP bevestigt dat voor het merkmedicijn dat Karin van haar apotheek kreeg bijbetaald moet worden. Hij verwijst naar de website apotheek.nl waar een terugbetalingsregeling staat voor duurdere medicijnen. Op de site staat: “U dient zelf te controleren of u in aanmerking komt voor een terugbetalingsregeling bij uw medicijnen.”
Volgens Karin is het allemaal veel te ingewikkeld geworden. Sinds zij hier ingedoken is krijgt zij van diverse SP leden nota’s opgestuurd met de vraag of zij er iets van snapt. “En daar zitten academici tussen” aldus Karin, “dat zegt toch wel wat.”
Apotheker Miriam Stoks begrijpt dat. “Het is heel erg ingewikkeld en ik denk dat alle apothekers in Nederland pleiten voor een transparanter systeem zodat wij onze patiënten veel duidelijker uit kunnen leggen wat wel en wat niet vergoed wordt.”