Rivierengebied

Tientallen dieren weggehaald bij meermaals gewaarschuwde man

De dieren in Tiel leefden onder erbarmelijke omstandigheden.
De dieren in Tiel leefden onder erbarmelijke omstandigheden. © Dierenpolitie
TIEL - Een inwoner van Tiel die in en om zijn huis vogels, konijnen, honden en katten verwaarloosde, is 66 dieren kwijt.
Na vele waarschuwingen van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming zijn de dieren onlangs in samenwerking met de dierenpolitie in beslag genomen. Dat melden de politie en de inspectie dinsdag.
De dieren zaten in veel te kleine, ernstig vervuilde kooien en beschikten niet of nauwelijks over schoon water en geschikte voeding. Ze zijn ondergebracht op geheime opvanglocaties, waar ze de juiste verzorging en ook medische verzorging krijgen. De kosten worden verhaald op de bewoner.

Vogels en konijnen

De bewoner had 49 vogels op het adres: in de woning troffen inspecteurs kanaries, parkieten, zebravinken, twee papegaaien en een kaketoe aan. In alle gevallen waren hun kooien te klein en ernstig vervuild en was er een tekort aan schoon drinkwater en deugdelijk voer.
Op het erf zaten ook parkieten, duiven, kippen, dwergpapegaaien, een rijstvogel en een Japanse meeuw in dezelfde slechte omstandigheden. Elf konijnen op het erf hadden nauwelijks bewegingsruimte en hadden in de meeste gevallen te lange nagels.

Honden en katten

Drie honden in het huis zaten in veel te krappe vieze benches, zonder schoon water en voedsel. Drie katten moesten hun behoefte doen op smerige kattenbakken. Een van de katten zat alleen op de bovenverdieping en was ernstig vermagerd.
De bewoner had de vele waarschuwingen van de inspectiedienst en wettelijke besluiten dat het beter moest, elke keer genegeerd. Daarom was de maat vol voor de inspectie.