Rijk van Nijmegen / Rivierengebied

In de Ooijpolder begon de oorlog pas echt in 1944

In de Ooijpolder begon de oorlog pas echt in 1944.
In de Ooijpolder begon de oorlog pas echt in 1944. © Omroep Gelderland
OOIJ - Jarenlang in een door de Duitsers bezet land leven, maar eigenlijk weinig meekrijgen van de oorlog. Dat was tijdens de Tweede Wereldoorlog het geval voor inwoners van De Ooijpolder.
In de documentaire Wij Wisten Niet Wat Oorlog was vertelt Cea van Dillen-Janssen over die periode. Ze is nu schrijfster, maar was bij het uitbreken van de oorlog nog maar drie jaar. Haar vader Theo was onderwijzer op de lagere school. Tijdens de oorlog hield hij een dagboek bij. "Ik ken de verhalen dus uit het dagboek van ons pa", vertelt ze.
Ineens wat het oorlog voor inwoners van De Ooijpolder:
In de Ooijpolder begon de oorlog pas echt in 1944 - GLD DOC
De Ooijpolder grenst aan Nijmegen en loopt geruisloos over in Duits grondgebied. Nadat de Duitsers in 1940 binnenvielen bij de Thornsche Molen, bleef het lang relatief rustig in de omgeving. Tot 17 september 1944, de dag dat Operatie Market Garden begint.

'De oorlog is begonnen'

De Duitsers verschanste zich bij diezelfde molen. De vader van Dillen-Janssen schreef in zijn draaiboek: "we zien ineens de parachuten boven Groesbeek de parachutes naar beneden komen. De oorlog is begonnen." En dat is best gek, want "de oorlog is natuurlijk al vanaf 1940 bezig."
Ook Nijmegen - wat vlakbij de Ooijpolder ligt - beleefde een rustig verloop van het begin van de oorlog. Tot februari 1944, toen werd Nijmegen gebombardeerd door Amerikaanse bommenwerpers. De bommen verwoestten een gebied dat van het Valkhof tot het stationsgebied in het westen liep. Hierbij vielen bijna achthonderd doden.

'In volle hevigheid'

Historicus Joost Rosendaal: "Voor de rest geldt voor Nijmegen en de Ooijpolder dat de oorlog pas op 17 september begint. Toen pas begon een strijd waarbij huizen werden vernield, bommen vielen op het café aan de dijk, de Ooijpolder onder water werd gezet en mensen moesten vluchten. De hele ellende van de oorlog kwam toen pas in volle hevigheid tot uiting."
Bekijk het tweede deel van de documentaire 'Wij wisten niet wat oorlog was':
GLD doc - Wij wisten niet wat oorlog was: tussen twee vuren (deel 2)