Gelderse Vallei

De meeste mensen bewegen niet genoeg, maar deze ouderen wél

Sportende ouderen bij Bennekom
Sportende ouderen bij Bennekom © Omroep Gelderland
BENNEKOM - Een klein groepje zestigplussers loopt regelmatig de bossen bij Bennekom in. Ze krijgen daar oefeningen van professionele trainsters van Gezond Oud, Samen Actief. Ze wandelen en doen ook tussendoor oefeningen met strekbanden, ballen en stukjes hardlopen. Deze ouderen blijken meer te bewegen dan de meeste Nederlanders.
Vier op de tien Nederlanders voldeed in 2022 aan de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad, onderzocht het CBS.
Om te voldoen aan de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad moeten volwassenen elke week minimaal tweeënhalf uur aan activiteiten doen die tenminste matig intensief te noemen zijn, zoals fietsen of zwemmen, en dat verspreid over meerdere dagen in de week. Ook moeten ze minstens twee keer per week activiteiten doen die de botten en spieren versterken, zoals hardlopen.

Sport moet vooral leuk zijn

Trainster Marlies Dicker heeft ze allemaal al gehoord, de argumenten om niet te gaan sporten. "Geen tijd, geen zin, ik kan het het niet of ik ben lichamelijk niet op orde. Uitzonderingen daargelaten, maar er is voor iedereen wel een manier van bewegen te vinden", is haar reactie dan.
De ouderen die zich bij de groep in Bennekom hebben aangesloten, hebben er ook allemaal zin in. Plezier hebben lijkt voor iedereen wel het sleutelwoord. Na de oefeningen is er ook altijd het koffiemoment. De trainingen van Gezond Oud, Samen Actief worden ook altijd in de buurt van een horecagelegenheid gegeven.
Hoe sportief zijn ouderen?
Ook bij regen gaan de oefeningen door. "We hebben op deze locatie eigenlijk maar één keer vijf minuutjes regen gehad, dat ik erbij was", vertelt een deelneemster. "Ik wil de regen ook wel eens meemaken", vertelt ze lachend.
Het moet leuk zijn, vinden de deelnemers zonder uitzondering. Dat moet dan ook de insteek zijn om de niet-sportende Nederlanders over de streep te trekken.