Gelderse Vallei

Veel muggenoverlast door extreem hoge temperaturen

Een mug zuigt bloed op een been
Een mug zuigt bloed op een been © ANP
WAGENINGEN - De muggenoverlast is in deze periode veel groter dan in voorgaande jaren. Dat zegt bioloog Arnold van Vliet van Muggenradar.nl, dat sinds 2020 structureel bijhoudt hoe de muggenstand is.
"De nieuwe meldingen deze week bevestigen het beeld: er is een sterke toename van het aantal muggen", vertelt Van Vliet dinsdag. "De toename is half augustus ingezet en heeft een extra impuls gekregen door de bizar warme week. Het is voor ons spannend. Dit hebben we niet eerder gehad, zo laat in het jaar zulke hoge temperaturen. De dagen worden korter en de muggen zouden nu in winterstand gaan, maar ik denk dat dat nog uitblijft."
De zomer begon nog met een relatief laag aantal muggen, ingegeven door de zeer droge periode in mei en juni. De muggen hadden toen weinig broedplaatsen beschikbaar. Daarna brak wel een natte periode aan en waren er voldoende plekjes voor de insecten. Door de hoge temperatuur is er dit seizoen een 'extra generatie' muggen gekomen, legt de bioloog uit.

Westnijlvirus

Volgens Van Vliet is het nu niet aan de orde, maar zou de toename van het aantal muggen op termijn kunnen leiden tot de verspreiding van het Westnijlvirus. "Het is nu niet aan de orde, maar als een vogel het Westnijlvirus met zich meedraagt, kan dat worden verspreid door muggen. Het eerste geval was in 2020. Toen werden er een paar mensen ziek, van wie een in Arnhem. In Europa zijn er in totaal 29 mensen omgekomen", aldus Van Vliet, die benadrukt dat het risico daarop nu nog heel klein is.